Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: mysliwce wspolczesne

Współczesne myśliwce
Autor Wiadomość
Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-05, 17:55   Współczesne myśliwce
   Oddział: Wojska Lądowe

Witam

Zgodnie z sugestią zawartą w innym temacie:

Cytat:
Jeżeli mamy rozmawiać o detalach, budowie i osiągach to proszę bardzo zaproponuj nowy temat i po sprawie... tylko trzymajmy sie konsekwentnie tematu

zakładam taki nowy temat. Pozwólcie, że posłużę się tym co napisałem wcześniej.

Cytat:
A teraz po kolei. Mam kilka pytań, na które liczę że mi w końcu udzielisz odpowiedzi:
- jaki jest ostatecznie układ usterzenia i skrzydeł w EF-2000 albo JAS-39C?
- wspominasz, że Ci znawcy stwierdzają, iż obecny ciąg jakim może dysponować (zapewne na dopalaczu) F-35 jest za mały w stosunku do masy 22, 5 ton; pytanie w jaka to konfiguracja F-35, z jaką ilością paliwa, uzbrojenia oraz na jakiej wysokości uzyskiwany jest dany ciąg.
Dodatkowo stwierdzałeś, że masz swoje dane - czemu ich nie przytoczysz?
- kwestia za dużego obciążenia powierzchni nośnej - pytałem co Ci dwaj panowie twierdzą lub mówią dokładnie na temat aerodynamiki F-35, nie odpowiedziałeś. Więc pytam ponownie: co tamten artykuł mówił o zdolnościach manewrowych F-35?

Pozdrawiam

EDIT:
Ja tylko dodam, że dyskusja ta, która będzie się toczyć na w tym temacie ma swój początek tutaj: Najlepszy współczesny myśliwiec . Weteran

Pablo 
Redaktor

Wysłany: 2008-12-05, 18:19   
   Oddział: Lotnictwo

Kod:
http://militarypedia.corran.pl/wiki/Por%C3%B3wnanie_popularnych_odrzutowc%C3%B3w_bojowych

Może się przyda do dyskusji.

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-05, 23:12   

Witam

Pablo napisał/a:
Może się przyda do dyskusji.

Przydać się przyda, o ile ktoś będzie chętny do dyskusji. Na podstawie powyższych danych śmiało można stwierdzić, że tak naprawdę to do końca nic nie wiadomo :) - można się tylko na nich opierać ale i tak do końca nich nie wiadomo.

Chwyćmy się już tego F-35A. Na podanej stronie widnieje, że masa w konfiguracji powietrze-powietrze (czyli pewnie 4xAIM-120 C/D) wynosi 18 300 kg. Dla ciągu 191,3 kN (na poziomie morza z dopalaczem) otrzymujemy wartość stosunku ciąg/ciężar ok. 1,045 czyli wynik dość dobry. Opierając się z kolei na danych dostępnych na angielskiej wikipedii otrzymujemy:
- masa pustego samolotu - 13 170 kg
- masa paliwa zgromadzone wewnątrz samolotu: 8382 kg
- masa 4xAIM-120: ~ (zakładając masę 160 kg) - 640 kg

Po zsumowaniu wychodzi 22 192 kg. Teraz ten stosunek wynosi 0,862, a to dość duża różnica.

Kolejna kwestia to jest taka, że stosunek ciąg/masa nie jest do końca odpowiednim parametrem do porównywania osiągów samolotu, gdyż tyczy się właściwie sytuacji, gdy myśliwiec stoi na płycie lotniska i się nie porusza. Innymi słowy: w powietrzu dochodzi nam jeszcze opór aerodynamiczny.

Pozdrawiam

manowar8 
Sierżant

Wysłany: 2008-12-05, 23:51   
   Oddział: Marynarka Wojenna

A ja znalazłem jeszcze inne dane...
http://www.airforce-techn.../jsf/specs.html
http://www.jsf.mil/index.htm

a jak pogooglowac, to i inne tez się znajdą!
Powiedzmy sobie uczciwie! na chwile obecną ptogram "F-35 Lightining II" to gdybanie... nie rozpoczęto procesu produkcyjnego! ba! nie rozpoczeto nawet procesu przygotowan do produkcji, nie zakończono fazy testów, nie zakończono ostatecznych testów silników, które ciągle poddawane są modyfikacjom...
Za pewnik mozna przyjąc, że samolot ten, kiedyś, wejdzie do wyposażenia armii kilku krajów, jednak nikt, nie jest w stanie okreslic, czy to bedzie za rok, czy za dziesięć lat...
Na chwilkę obecną marzeniem chyba każdego kraju, jest posiadanie "Raptorka", który, nie tylko że lata, to lata już jako "produkt ostateczny" poddawany nawet modyfikacjom poprodukcyjnym! No ale na maszynkę za którą Jankesi chca tyle kasy, niewielu może sobie pozwolić... może za parę latek wejdzie na wyposażenie RAF (w ilości symbolicznej kilku sztuk), Japonii (oni maja kasę, ale nie lubia jej trwonić) oraz np Arabii Saudyjskiej, ZEA itp.
Eurofighter... narazie jest... a to znacznie więcej niż oferuje F-35. Podobnie z Grippenem, czy Rafale
Dorzucimy do tegom jeszcze kilka Su i Mig... i mamy pełny pzrekrój czołówki swiatowych latadeł
O F-35 mozna narazie pogdybać, coby było gdyby... :|

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 00:34   

Hej

manowar8 napisał/a:
Powiedzmy sobie uczciwie! na chwile obecną ptogram "F-35 Lightining II" to gdybanie... nie rozpoczęto procesu produkcyjnego! ba! nie rozpoczeto nawet procesu przygotowan do produkcji, nie zakończono fazy testów, nie zakończono ostatecznych testów silników, które ciągle poddawane są modyfikacjom...
Za pewnik mozna przyjąc, że samolot ten, kiedyś, wejdzie do wyposażenia armii kilku krajów, jednak nikt, nie jest w stanie okreslic, czy to bedzie za rok, czy za dziesięć lat...

Zgoda, obecnie wszystko jest w fazie testów oraz badań, jednak moim zdaniem już teraz można powiedzieć, że sam samolot dzięki kombinacji stealth oraz zaawansowanej awioniki powinien sobie dobrze radzić w kontekście maszyn takich jak Su-30 MK1 czy też Su-35. Jak już powszechnie wiadomo w dzisiejszych czasach manewrowość traci na znaczeniu, zaś coraz bardziej liczy się to, ile tranzystorów ma dany układ :) . Dodatkowo F-35 w teorii będzie wkraczał do działań po tym jak F-22 porozpierdzielają wszystko, co tylko będzie w ich mocy ;) . Dopiero potem F-35 wkracza na scenę, przy czym jego skuteczność nie będzie opierała się na tym, że może przyśpieszać w pionowym locie lub robić zwrot w miejscu (bo najzwyczajniej nie będzie mógł :)) .

manowar8 napisał/a:
Na chwilkę obecną marzeniem chyba każdego kraju, jest posiadanie "Raptorka", który, nie tylko że lata, to lata już jako "produkt ostateczny" poddawany nawet modyfikacjom poprodukcyjnym! No ale na maszynkę za którą Jankesi chca tyle kasy, niewielu może sobie pozwolić... może za parę latek wejdzie na wyposażenie RAF (w ilości symbolicznej kilku sztuk), Japonii (oni maja kasę, ale nie lubia jej trwonić) oraz np Arabii Saudyjskiej, ZEA itp.

Być może marzeniem, ale póki co to F-22 jest myśliwcem skonstruowanym stricte do wywalczenia przewagi powietrznej, podczas gdy kolejne upgrady czynią/uczynią z niego maszyna mogącą skutecznie zwalczać cele naziemne i wspierać własne wojska.

manowar8 napisał/a:
Eurofighter... narazie jest... a to znacznie więcej niż oferuje F-35. Podobnie z Grippenem, czy Rafale

Tylko zastanówmy się, co oferuje obecnie EF-2000 w stosunku nawet do założonych osiągów F-35. Osobiście obstawiam, że EF-2000 w osiągach czysto kinetycznych będzie "przebijał" F-35. Gorzej ma się sprawa z sensorami i awioniką:
- póki co ciągle radar PESA (CAPTOR), dość mocny swoją drogą - dane z 1997 roku wspominają, że jest w stanie wykryć cel o RCS typowego myśliwca z odległości większej niż 160 km (spotkałem się z szacunkami, że jest to ok. 160-185 km),
-póki co EF-2000 nie ma chyba żadnego systemy elektrooptycznego albo termowizyjnego, które z założenia F-35 w postaci EOTS oraz DAS będzie posiadał
- ostatnie i być może najważniejsze: obecnie Eurofighter posiada znacznie większy RCS niż F-35

Pozdrawiam

manowar8 
Sierżant

Wysłany: 2008-12-06, 00:56   

Cytat:
sam samolot dzięki kombinacji stealth oraz zaawansowanej awioniki powinien sobie dobrze radzić w kontekście maszyn takich jak Su-30 MK1 czy też Su-35.

Dark Shadow... uzyłeś słowa, które jest kwintesencja sporu... powinien ;))
narazie jednak to czysta teoria "na papierze" spór o to, czy da radę, czy powinien dac radę... SU juz latają w wersjach produkcyjnych, choc ilości sladowe... F-35 jest nadal w fazie prototypu, i może jeszcze wiele się zmienić :D
Cytat:
Dopiero potem F-35 wkracza na scenę, przy czym jego skuteczność nie będzie opierała się na tym, że może przyśpieszać w pionowym locie lub robić zwrot w miejscu (bo najzwyczajniej nie będzie mógł

zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... załozenia wielkie, koszty poniesiono ogromne... ileż to projektów, o podobnym stanie zaawansowania upadło :strach:
Cytat:
Być może marzeniem, ale póki co to F-22 jest myśliwcem skonstruowanym stricte do wywalczenia przewagi powietrznej, podczas gdy kolejne upgrady czynią/uczynią z niego maszyna mogącą skutecznie zwalczać cele naziemne i wspierać własne wojska.

niemniej jest to marzenie... a upgrade softu i hardware'u "Raptorka" juz nastepuje, a w jakim kierunku to juz inna rzecz. Z tego co pamietam, to już wprowadza się go do maszyn bojowych, więc nie jest to jakas tam przyszłość... no i pytanie! kiedy Amerykanie zdecydują się opylic jakies egzemplarze bogatym sojusznikom! wtedy ich marzenia staną się rzeczywistością

Cytat:
Tylko zastanówmy się, co oferuje obecnie EF-2000 w stosunku nawet do założonych osiągów F-35. Osobiście obstawiam, że EF-2000 w osiągach czysto kinetycznych będzie "przebijał" F-35. Gorzej ma się sprawa z sensorami i awioniką:
- póki co ciągle radar PESA (CAPTOR), dość mocny swoją drogą - dane z 1997 roku wspominają, że jest w stanie wykryć cel o RCS typowego myśliwca z odległości większej niż 160 km (spotkałem się z szacunkami, że jest to ok. 160-185 km),
-póki co EF-2000 nie ma chyba żadnego systemy elektrooptycznego albo termowizyjnego, które z założenia F-35 w postaci EOTS oraz DAS będzie posiadał
- ostatnie i być może najważniejsze: obecnie Eurofighter posiada znacznie większy RCS niż F-35

Wiesz! nadal uważam, że EF, jako realny, fruwający samolot, w chwili obecnej oferuje więcej niż F-35... bo ten jeszcze nie jest fruwajcem a jedynie eksperymentem
Co do elektroniki uzytej... tak naprawdę to jeszcze nie wiemy co ostatecznie bedzie w EF, bo każde państwo-posiadacz inaczej postrzega jego uzycie. Jankesi mają najprawdopodobniej najlepszą awionikę na swiecie, ale monopolu na "posiadanie na zawsze" nie mają... jesetem nadal sceptyk! choć niewielki! EF fruwa, i juz ma coś, a F-35 to... mozna zawsze dołozyć do EF-a układ opto i termo, bo juz wiemy jaka konfiguracja itp. Do F-35 jeszcze nie wiemy co dołozyc, bo sami twórcy jeszcze nie wiedza na 100% co w niego wcisną...
Niemniej chciałbym, aby nasze lotnictwo było szczęśliwym posiadaczem kiludziesięciu takich maszynek w najbliższym czasie :P

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 09:32   

Dzień dobry :)

manowar8 napisał/a:
Dark Shadow... uzyłeś słowa, które jest kwintesencja sporu... powinien ;))
narazie jednak to czysta teoria "na papierze" spór o to, czy da radę, czy powinien dac radę... SU juz latają w wersjach produkcyjnych, choc ilości sladowe... F-35 jest nadal w fazie prototypu, i może jeszcze wiele się zmienić

Nie mogłem użyć innego słowa :) , z racji wymienionych przez Ciebie poniżej. Odnośnie Su-35 i ilości śladowych, tutaj też może być problem przy porównywaniu maszyn. Zaś wątpie czy obecnie się już dużo zmieni w samej konstrukcji F-35.

manowar8 napisał/a:
zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... załozenia wielkie, koszty poniesiono ogromne... ileż to projektów, o podobnym stanie zaawansowania upadło

Szczerze mówiąc to nie wiem ile :) , podejrzewam jednak, że ze względu na ogromną kasę już obecnie włożoną w ten projekt nie ma szansy, aby ten miedzynarodowy (to warto podkreślić) projekt miałby upaść (no chyba, że nagle zabraknie pieniędzy z racji kryzysu albo czegoś).

manowar8 napisał/a:
Wiesz! nadal uważam, że EF, jako realny, fruwający samolot, w chwili obecnej oferuje więcej niż F-35... bo ten jeszcze nie jest fruwajcem a jedynie eksperymentem
Co do elektroniki uzytej... tak naprawdę to jeszcze nie wiemy co ostatecznie bedzie w EF, bo każde państwo-posiadacz inaczej postrzega jego uzycie. Jankesi mają najprawdopodobniej najlepszą awionikę na swiecie, ale monopolu na "posiadanie na zawsze" nie mają... jesetem nadal sceptyk! choć niewielki! EF fruwa, i juz ma coś, a F-35 to... mozna zawsze dołozyć do EF-a układ opto i termo, bo juz wiemy jaka konfiguracja itp. Do F-35 jeszcze nie wiemy co dołozyc, bo sami twórcy jeszcze nie wiedza na 100% co w niego wcisną...

Wiemy za to co jest obecnie. Nie wiem co się dzieje z PIRATE u EF-2000, czy w ogóle jest on używany czy dopiero planowany.
Zaś do F-35 napewno wcisną, to co obecnie napisałem. Moim zdaniem problemem w przypadku F-35 może być ilość przeznaczone miejsca na przyszłe modyfikacje czy upgrady sprzętu w porównaniu do tego (miejsca), co oferuje pod tym względem F-22.

Moim zdaniem Amerykanie wkopali się trochę w F-22 z rozmiarami komory uzbrojenia, gdyż w przyszłości przy konstruowaniu nowych typów uzbrojenia, będą ograniczenii dwoma założeniami;
- uzbrojenie musi być "dopasowane" do wymiarów komory, przez co trzeba będzie kombinować jak zmaksymalizować ogólne osiągi danego pocisku, bez wzrostu jego masy czy rozmiarów
- uzbrojenie, a właściwie jego podzespoły jak np. elektronika będzie musiało być przystawano do "wyrzucania" z komory czyli do dodatkowych przecieżeń.

EDIT. janusz, uzyskam kiedyś odpowiedzi na moje pytania? czy mogę już zapomnieć.

Pozdrawiam

Pablo 
Redaktor

Wysłany: 2008-12-06, 12:23   
   Oddział: Lotnictwo

Cytat:
Tylko zastanówmy się, co oferuje obecnie EF-2000 w stosunku nawet do założonych osiągów F-35. Osobiście obstawiam, że EF-2000 w osiągach czysto kinetycznych będzie "przebijał" F-35.

Typhoon ma zdecydowanie gorszą prędkość wznoszenia, większy dobieg i rozbieg od Miga-29.
Jedyną zaletą w tej płaszczyźnie jest supercruise.

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 13:58   

Witam

Pablo napisał/a:
Typhoon ma zdecydowanie gorszą prędkość wznoszenia, większy dobieg i rozbieg od Miga-29.

Być może, ale ja nie pisałem o MiGu-29, ale o F-35. Ale dobrze, że przypomniałeś o supercruise, bo całkowicie zapomniałem że EF-2000 ma taką możliwość.

Przedział osiąganych prędkości tego supercruise jest dość duży - według wikipedii EF-2000 może uzyskać prędkości z zakresu 1,2 - 1,5 Ma bez użycia dopalacza, piloci twierdzą, że z użyciem zewnętrznych zaczepów może osiągać 1,3 Ma. Z kolei inne źródło podaje, że jest w stanie osiągnąć prędkość 1,21 Ma z centralnie podwieszonym zbiornikiem, 2xAIM-9 i z 4xAIM-120.

Dla porównania w przypadku F-22, który też posiada możliwość supercruise , w pełnym obciążeniu (czyli 2xAIM-9 oraz 6xAIM-120) jest w stanie osiągnąć >1,7 Ma (niektórzy twierdzą, że maksymalnie 1,8 Ma).

Pozdrawiam

manowar8 
Sierżant

Wysłany: 2008-12-06, 15:21   

Cytat:
Nie wiem co się dzieje z PIRATE u EF-2000, czy w ogóle jest on używany czy dopiero planowany.

Według tego, co znalazłem z necie (na kilkunastu stronkach), to PIRATE został zamontowany juz na seryjnych maszynach, chociaż dostawy właściwie dopiero się zaczęły...
i to jest przewaga EF-2000 "TYPHOON" nad międzynarodowym F-35 "LIGHTENING II" ;))

Cytat:
Pablo napisał/a:

Być może, ale ja nie pisałem o MiGu-29, ale o F-35. Ale dobrze, że przypomniałeś o supercruise, bo całkowicie zapomniałem że EF-2000 ma taką możliwość.

Jak życie mnie nauczyło... nie wiesz Rosjanom! Mig-29, w najnowszych wersjach, jest samolotem prawie-eksperymentalnym... jego parametry nie są weryfikowane jeszcze przez użytkowników.
A supercriuse jest "faktem" posiadanym przez EF :cool:
Parametry w stylu dobieg, rozbieg... no może i ważne ciut-ciut, ale nie demonizujmy tego. Mają one wpływ tylko w opiniowaniu wykorzystania przez dany samolot możliwości startu z lotniska... zasadniczym celem samolotu jest fruwanie, i zwalczanie innych fruwajców, lub uderzeń na cele naziemne/wodne. I wcale nie jestem przekonany, czy MIG-29 aż tak znacznie góruje nad EF-2000... ten ostatni jest zdecydowanie nowocześniejszy
Zresztą konsorcjum produkujące EF-a podaje, że :
Road length for Take-off / Landing / Sea-level
EF-2000K: 300m / 500m (4 BVRAAM + 2 WVRAAM)

Więc uważam, że są to bardzo dobre parametry :radosny:

Cytat:
Przedział osiąganych prędkości tego supercruise jest dość duży - według wikipedii EF-2000 może uzyskać prędkości z zakresu 1,2 - 1,5 Ma bez użycia dopalacza, piloci twierdzą, że z użyciem zewnętrznych zaczepów może osiągać 1,3 Ma. Z kolei inne źródło podaje, że jest w stanie osiągnąć prędkość 1,21 Ma z centralnie podwieszonym zbiornikiem, 2xAIM-9 i z 4xAIM-120.

Na większości stron jest to opisane jako zakres przedmości pomiędzy 1.2 a 1.3 Ma... więc można to przyjąć za "dogmat" :radosny:

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 16:36   

Witam

manowar8 napisał/a:
wg tego, co znalazłem z necie (na kilkunastu stronkach), to PIRATE został zamontowany juz na seryjnych maszynach, chociaż dostawy własciwie dopiero się zaczęły...
i to jest przewaga EF-2000 "TYPHOON" nad międzynarodowym F-35 "LIGHTENING II"

Nie za bardzo rozumiem - montowano go na maszynach seryjnych, ale nie dostarczano? Możesz podać te źródła? I kolejna sprawa: nawet jeżeli jest tak jak mówisz, to tylko chwilowa przewaga EF-2000, gdyż F-35 na starcie będzie wyposażony systemy opto-elektryczne i termowizyjne DAS i EOTS

PS. Skąd znam ten styl pisania :) .

Pozdrawiam

manowar8 
Sierżant

Wysłany: 2008-12-06, 17:26   

Cytat:
Nie za bardzo rozumiem - montowano go na maszynach seryjnych, ale nie dostarczano?

Nie! montuje się go, jak wyczytałem, na seryjnych samolotach, no tyle, że dostawy tychże samolotów niedawno się rozpoczęły... właściwie to chyba dopiero trochę ponad 1 rok jest on "w produkcji"

Cytat:
Możesz podać te źródła?

Pewnie, że podam, tylko odszukam je, bo "historię" skasowałem ;(

Cytat:
I kolejna sprawa: nawet jeżeli jest tak jak mówisz, to tylko chwilowa przewaga EF-2000, gdyż F-35 na starcie będzie wyposażony systemy opto-elektryczne i termowizyjne DAS i EOTS

zacznijmy Dark Shadow od tego, że EF-2000 jest juz w produkcji, od co najmniej 1 roku, i ciągle podpisywane, są jakieś kontrakty na dostawy... na ich stronie wyczytałem, że zamówiono już ponad 600 maszyn... więc nie jest to hipotetyczne wyposażenie, a fakt.
Natomiast termin rozpoczęcia produkcji F-35, jego terminarz dostaw, cena i wyposażenie, jest nadal niewiadomą... wszystko może jeszcze ulec zmianie! to nadal maszyna "przedprodukcyjna"... więc to, czy będzie posiadał, i jakiej jakości, nadal jest niewiadomą...
Równie dobrze moglibyśmy porównywać demonstratora "Bierkuta" i seryjnego np. "Rafale"...

Jeśli rozpatrujemy F-35, to przede wszystkim w kontekście, co juz osiągnięto... potem możemy skupić na tym, co w można jeszcze w niego wcisnąć... porównanie samolotu juz latające, do takiego co dopiero zacznie, jest trochę na wyrost
Nie twierdzę, że F-35 jest złym samolotem, bo IMO jest to świetny samolot uderzeniowy... myślę, że pod wieloma względami wyprzedza wiele istniejących, bardzo nowoczesnych konstrukcji. W "parze" z "Raptorkiem" jest nieziemski... "zabójcze bliźniaki"?
Tyle, że F-35, a właściwie jego konfiguracja bojowa/wyposażenie jest nadal pewną nieznaną informacją... pewne info to po prostu spekulacje, pobożne życzenia, a może nawet "fantazja/kaczka dziennikarska"

Cytat:
Skąd znam ten styl pisania

Oj... to ja nie wiem :P

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 20:42   

Witam

manowar8 napisał/a:
Natomiast termin rozpoczęcia produkcji F-35, jego terminarz dostaw, cena i wyposażenie, jest nadal niewiadomą... wszystko może jeszcze ulec zmianie! to nadal maszyna "przedprodukcyjna"... więc to, czy będzie posiadał, i jakiej jakości, nadal jest niewiadomą...

Zgodzę się, że obecnie niewiele wiadomo o tym kiedy w końcu ruszy produkcja seryjna i kiedy zostaną zakończone testy, jednak twierdzenie, że wszystko jeszcze może ulec zmianie jest zwyczajnie pozbawione podstaw. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że nagle Amerykanie oznajmiają iż np. "nie będzie systemu DAS, bo nie dało się przetestować i dopiero za 2 lata będzie oferowany", gdyż kilka państw już zadeklarowało chęć zakupu tego myśliwca w pełnej konfiguracji, bez żadnych cięć.

manowar8 napisał/a:
Równie dobrze moglibyśmy porównywać demonstratora "Bierkuta" i seryjnego np. "Rafale"...

Należy zauważyć, że F-35 nie jest żadnym demonstratorem technologii, a realną maszyna przewidzianą do produkcji seryjnej. W cały projekt włożono już zbyt dużo pieniędzy, żeby nagle można się było z niego wycofać.

manowar8 napisał/a:
Tyle, że F-35, a właściwie jego konfiguracja bojowa/wyposażenie jest nadal pewną nieznaną informacją... pewne info to po prostu spekulacje, pobożne życzenia, a może nawet "fantazja/kaczka dziennikarska"

Podaj dokładnie co jest nieznane ze względu na wyposażenie i konfiguracje uzbrojenia.

janusz---->odnośnie dwóch dziennikarzy, którzy uchodzą za fachowców:
http://www.air-attack.com...ht-on-F-35.html

Pozdrawiam

manowar8 
Sierżant

Wysłany: 2008-12-06, 21:27   

Cytat:
Zgodzę się, że obecnie niewiele wiadomo o tym kiedy w końcu ruszy produkcja seryjna i kiedy zostaną zakończone testy, jednak twierdzenie, że wszystko jeszcze może ulec zmianie jest zwyczajnie pozbawione podstaw. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że nagle Amerykanie oznajmiają iż np. "nie będzie systemu DAS, bo nie dało się przetestować i dopiero za 2 lata będzie oferowany", gdyż kilka państw już zadeklarowało chęć zakupu tego myśliwca w pełnej konfiguracji, bez żadnych cięć.

Może niedokładnie to ująłem, ale, nie czuję się "wróżką" aby autorytarnie/dogmatycznie, powiedzieć, jak ostatecznie będzie "wyglądał" F-35. Bardziej mi chodzi o fakt, że, jak na razie, to wszystko co o nim wiemy to trochę takie gdybanie. Kiedy wreszcie wejdzie do produkcji, co nadal stanowi wielką zagadkę (znaczy się data jej rozpoczęcia), to będzie już wiadomo "co & jak"... na razie to my się spieramy, dyskutujemy, dywagujemy... a F-35 jest testowany ;d

Cytat:
Należy zauważyć, że F-35 nie jest żadnym demonstratorem technologii, a realną maszyna przewidzianą do produkcji seryjnej. W cały projekt włożono już zbyt dużo pieniędzy, żeby nagle można się było z niego wycofać.

Oczywiście, że nie jest... chodziło mi o "uwidocznienie" o czym dyskutujemy... F-35 to kilka prototypów... z przyszłościową datą wprowadzenia do produkcji. EF-2000, to samolot seryjny.
A co do wycofywania się z projektów, to akurat wpadł mi do głowy przykład XB-70 "Valkyrie"... samolotu, który kosztował podatników amerykańskich, jak na lata 60-te, góóóóórę kasy, a który, ostatecznie, został zarzucony z powodu wprowadzenia rakiet m-kontynentalnych

Cytat:
Podaj dokładnie co jest nieznane ze względu na wyposażenie i konfiguracje uzbrojenia.

Prawdę powiedziawszy, to póki nie zaczną F-35 schodzić z linii produkcyjnej, to to wszystko przypomina trochę wróżenie z fusów.
Na razie, takim prawie 100-procentoym pewnikiem, to jest tylko jego konfiguracja płatowcowo-kadłubowa, czyli to jak wygląda... "bebeszki" są, w pewnym stopniu, jeszcze zagadką... pewnik, to jak powiedziałem, będzie wtedy, jak zaczną go produkować, i ostatecznie okaże się, co wpakowano do środka, co się udało, a czego nie :|

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-12-06, 21:58   

Witam

manowar8 napisał/a:
Może niedokładnie to ująłem, ale, nie czuję się "wróżką" aby autorytarnie/dogmatycznie, powiedzieć, jak ostatecznie będzie "wygladał" F-35. Bardziej mi chodzi o fakt, że, jak narazie, to wszystko co o nim wiemy to troche takie gdybanie.

Również ja nie czuję się żadnym prorokiem tego jaki ostateczny kształt przyjmie F-35. Jednak z konstrukcyjnego punktu widzenia nie wydaje mi się, że dokonają się jeszcze jakieś diametralne zmiany w ukształtowaniu płatowca. O ile obecne testy będą przebiegać zgodnie z założeniami i otrzymywane będą zakładane wyniki, to ewentualne zmiany mogą dotyczyć rozmieszczenia elementów wewnątrz konstrukcji czy też niewielkich zmian w samej konstrukcji. Nie wydaje mi się aby miały to być znaczne zmiany, gdyż to z kolei mogłoby spowodować przesunięcie środka ciężkości, a tym samym zabawy w kodzie programu odpowiedzialnego za sterowanie powierzchniami sterowymi - innymi słowy, inne ustawienie FBW i konieczność dalszych testów.

Jak dla mnie (czyli zwykłego laika w kwestii konstruowania nowych samolotów czy innych maszyn) zmieni się już nie wiele.

manowar8 napisał/a:
A co do wycofywania się z projektów, to akurat wpadł mi do głowy przykład XB-70 "Valkyrie"... samolotu, który kosztował podatników amerykańskich, jak na lata 60-te, góóóóórę kasy, a który, ostatecznie, został zarzucony z powodu wprowadzenia rakiet m-kontynentalnych

Problem w wypadku F-35 polega na tym, że jest to projekt międzynarodowy i nie wydaje mi się, żeby inne państwa chciały dopuścić do, aby ich pieniądze poszły w błoto.

manowar8 napisał/a:
Narazie, takim prawie 100-procentoym pewnikiem, to jest tylko jego konfiguracja płatowcowo-kadłubowa, czyli to jak wyglada... "bebeszki" są, w pewnym stopniu, jeszcze zagadką... pewnik, to jak powiedziałem, będzie wtedy, jak zaczna go produkować, i ostatecznie okaże się, co wpakowano do środka, co się udało, a czego nie

Po pierwsze: dokładnych danych technicznych i informacji odnośnie wyposażenia nie uzyskamy nawet, gdy rozpoczęta zostanie już produkcja seryjna. Będziemy mogli tylko operować ogólnie dostępnymi informacjami - innymi słowy: tyle, ile jest nam dane wiedzieć.

Po drugie: co jest dla Ciebie taką zagadką jeżeli chodzi o F-35?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu