Bachem Ba 349 Natter wzbil sie w powietrze 14 lutego 1945 - byl holowany -po wyczepieniu udany swobodny lot pilot kpr hans zubert.
25 lutego udany lot polaczony z samodzielnym startem z rampy pilot manekin.
[ Dodano: 2008-05-13, 16:11 ]
Tak manekin jak i silnik wylądowaly w calosci na spadochronie.
1 marca ochotnik Lothar Siebert wystartowal z pionowej rampy Ba 349M23 po 50 sek. lotu samolot zaczął nurkować pilot stracił świadomość i nie przeprowadzil oddzielenia czesci ogonowej - silnik- ani wyskoczyć na spadochronie samolot rozbił sie grzebiąc polota prawdopodobnie zbyt wczesnie odczepiłe się osłona kabinylub kolpak z przodu kadłuba , ktora pozbawiła pilota przytomności.
A ja mam "ostatnia szansa luftwaffe". Tylko jakoś niektóre opisane projekty to mi bardziej przypominają opowieści o UFO niż coś co faktycznie miało latać. A niestety nie do końca jestem w stanie rozróżnić całą fikcję od rzeczywistości. Za mało danych.
Akurat w tego typu książkach jest opisane wiele typów,ale większość z nich nie wyszło poza stadium "rysunku na kartce papieru".Na poważnie można brać góra kilka projektów z książki reszta to tylko małe ciekawostki.
Znam dobrze te pozycje ciekawe,aczkolwiek tego typu książki są bardzo rozchwytywane i trudno je zdobyć.
Ma może któryś z Was "Tajny pułk Luftwaffe KG 200" ?
Ma może któryś z Was "Tajny pułk Luftwaffe KG 200" ?
Jeśli jest to książka z przed kilkunastu lat o lotnikach niemieckich latających na odremontowanych B17, to co prawda jej nie mam, ale kiedyś czytałem i w 100% zgadzam się z opinią Janusza
[ Dodano: 2008-05-14, 18:40 ]
Pablo napisał/a:
Akurat w tego typu książkach jest opisane wiele typów,ale większość z nich nie wyszło poza stadium "rysunku na kartce papieru".Na poważnie można brać góra kilka projektów z książki reszta to tylko małe ciekawostki.
Wiem, o tym i to mnie najbardziej boli. Bo porządnych książek o tej tematyce nie mam, projekty są intrygujące a całość napisana w formie artykułu do kolorowej gazety.
Polećcie coś dobrego oprócz tego co już było wymienione. Proooszę.
Jako lekkie podejście do tego tematu mogę Ci polecić " Kryptonim Wunderland - Pozaziemskie technologie w III Rzeszy" wyd.Agencja Nolpress
Dla fanów teorii spiskowych jest jeszcze seria " Supertajne bronie Hitlera" ale to to już jako ciekawostka.
Coś mi się zdaje, że te super tajne bronie to mam. Albo coś podobnego o podobnym tytule. Niestety często mylę się w tym co było realne a co nie. W okrętach z II wojny to mam bardzo dobre wyczucie. W reszcie nie koniecznie.
Pierwotnie Nattera wziąłem za fantazję autora książki. Też tam był opisany jego lot, ale nie uwierzyłem. A tu mi Janusz bazując na innych źródłach podaje te same dane. Czyli prawdopodobieństwo, że on latał jest prawie 100%.
W innych broniach podobnie się gubię. Co jest dla mnie irytujące.
Szanowni koledzy ! polecam przyjąć metodę ...najważniejszy jest autor i oficyna która to wydaje .Nigdy nie zawiodłem sie na wydanich Janesa czy autorach takich jak p.Glass czy Cynk.Mam znajomego ,ktory popełnia ksiażki na interesujące nas tematy ,to jest tzw. pisanie w pantoflach a nie rzetelna wiedza i badania żródłowe.
Wysłany: 2011-07-14, 05:45
Oddział: Oddziały Specjalne
Polecam Wydawnictwo WOJNA I BROŃ - dokument pt. Tajna Broń Hitlera - czas projekcji: ok 40 minut. Dla zainteresowanych - posiadam oryginał. Na PW udzielę ewentualnie szczegółowych informacji.