Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: polskich powietrznych samolot

Jaki samolot do Polskich Sił Powietrznych ?
Autor Wiadomość
Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2010-01-08, 16:31   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Witam
Hornet1987 napisał/a:
Zgodzę się z przedmówcami, jest to samolot drogi i całkowicie zbędny

A który z poprzedników napisał że są zbędne ? Bo jak widzę ...żaden... napisali tylko , że dążymy do unifikacji sprzętu , więc go nie kupimy. Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Hornet1987 napisał/a:
Powinno podać się źródło z którego się podaje informacje.

Tego komentować nie będę.
Hornet1987 napisał/a:
Poza tym w miejsce 1 Erofightera możemy mieć 2 Jastrzębie lub 1 jastrzębia+większe zapasy amunicji.

Tyle tylko że Eurofightery są nowocześniejsze, i po prostu lepsze od F szesnastek. Można to porównać do kupna butów, kupisz lepsze, będziesz chodził komfortowo i dostatecznie długo, a kupisz dwie pary z niższej półki, będzie Ci nie wygodnie i po miesiącu, trzeba będzie zainwestować w nowe. Oczywiście zapłacisz mniej, ale czy naprawdę warto ?
Pablo i Janek, dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Łukasz

[ Dodano: 2010-01-08, 17:10 ]
Hornet, proszę bardzo:

Podczas przeprowadzonych w czerwcu 2005 roku testów sprawności bojowej polegających na pozorowanej walce pomiędzy dwoma amerykańskimi samolotami myśliwsko-bombowymi F-15E i należącym do RAF-u Eurofighterem dowiodły, że jest on w stanie je wymanewrować i przyjąć pozycję dogodną do zestrzelenia obu maszyn. Sukces tej próby okazał się dużym zaskoczeniem zarówno dla strony amerykańskiej, jak i brytyjskiej.

Podczas manewrów „Typhoon Meet” w 2008, Eurofightery prowadziły symulowane walki z maszynami typu F-18 Hornet, Mirage F1, Harrier i F-16. Po zakończeniu ćwiczeń twierdzono, że Eurofightery zwyciężyły we wszystkich starciach (nawet gdy przewaga sił wynosiła 8 do 27) bez strat własnych.

Proszę bardzo, źródło Wikipedia.
Pozdrawiam Łukasz
PS Przepraszam za pomyłkę nie 8-24 tylko 8-27 :-)

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-01-08, 18:44   
   Oddział: Lotnictwo

Człowieku zastanów się o czym ty piszesz ,co nagle na podstawie wątpliwych testów mamy wywalić setki milionów ,jak życie i kampanie pokazują to głównie wyszkolenie decyduje o sukcesie a nie typ samolotu ,oby na to wystarczyło nam pieniedzy

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2010-01-08, 18:53   

Witam
A czy ja napisałem że mamy je już teraz wprowadzać ? NIE
janusz napisał/a:
i kampanie pokazują to głównie wyszkolenie decyduje o sukcesie a nie typ samolotu

Owszem wyszkolenie jest kluczowe, ale po co dobrze wyszkolony pilot jak nie ma odpowiedniego sprzętu ( nie mówię tu o F-16, tylko ogólnie )
janusz napisał/a:
co nagle na podstawie wątpliwych testów mamy wywalić setki milionów

Jak tak uważasz... nic takiego nie napisałem, padałem jedynie źródło, dla Horneta.
Po za tym się powtórzę nic takiego nie napisałem, nie napisałem że źródła są wiarygodne, ani żeby na ich podstawach kupować owe samoloty.
Nie mój drogi, Ty się zastanów...
Łukasz

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2010-01-08, 19:31   
   Oddział: Wojska Lądowe

:haha: Rozbawiłeś mnie w tym momencie.

Twoje źródło to Wikipedia? Brawo, normalnie brawo.

Informuję Cię też uprzejmie że EF Typhoon ma mniejsze na razie do wprowadzenia Transhe 3 (o ile zostanie wprowadzona do produkcji) możliwości bojowe niż nasze F-16C/D Block 52+... No ale cóż to dla Ciebie, na Wikipedii coś wyczytałeś i wierzysz w to bezgranicznie.

Łukasz, ogarnij się, tyle Ci powiem.

Przy okazji a z jakimi to F/A-18 walczyły EF? Z C/D Hornet czy E/F Super Hornet a między tymi modelami jest różnica znacznie większa niż tylko oznaczenie, bo to praktycznie różne samoloty.

I szczerze mówiąc, gdybym miał do wyboru, zakup EF Typhoon a F/A-18E/F albo F-16C/D Block 52+ lub F-16E/F Block 60 albo choćby Rafale, to wybrałbym wszystkie wspomniane maszyny poza EF Typhoon.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2010-01-08, 19:43   

Witam
Damian napisał/a:
No ale cóż to dla Ciebie, na Wikipedii coś wyczytałeś i wierzysz w to bezgranicznie.

Nie... nie bezgranicznie, trzeba interpretować każde źródło...bo w każdym może być choć cień prawdy. Nie wiem czy to jest prawda czy nie....
Cytat:
Łukasz, ogarnij się, tyle Ci powiem.

Tu masz racje... no cóż... za bardzo się rozpędziłem... :-|
Pozdrawiam Łukasz

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2010-01-08, 21:05   

Na "Tiger Meet 2008" walczyły z Portugalskimi F-16B block 15 MLU i Hiszpańskimi F-18A.
Niemcy twierdzą, że wygrali wszystkie walki bez strat własnych. Tyle tylko, że Eurofighter to najlepszy i najnowszy samolot wojsk Hiszpanii ;)

WilczeOko 
Pułkownik
Sharpshooter

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2011-07-10, 02:45   

Coś czuję, że jeśli MON oszczędza na .. grochówce ..
to tym bardziej nie doczekamy się przenigdy .. choćby z jednego F - 117

http://www.youtube.com/watch?v=fCig9VWAEBY

* polecam szczególnie na końcu filmu - moment - jak Nighthawk zniszczył potężny most..

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2011-07-10, 11:20   

WilczeOko napisał/a:
Coś czuję, że jeśli MON oszczędza na .. grochówce ..
to tym bardziej nie doczekamy się przenigdy .. choćby z jednego F - 117
One wyszły już ze służby w US Air Force i są zmagazynowane czekając na ewentualną czarną godzinę. A tak poza tym po co nam taki bardzo wyspecjalizowany samolot? Ani nas na niego nie stać, ani USA go nie sprzedadzą, ani też nie widzę żadnego powodu aby go mieć.

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

Odpowiedz do tematu