Wysłany: 2011-12-23, 01:06 A-10 Warthog Oddział: Oddziały Specjalne
Ciekawa konstrukcja, poza tym że dobry sprzęt do negocjacji z "kolesiami w szlafrokach" w afganie.
kilka ujęć z pracy w terenie-
http://www.youtube.com/watch?v=I3Mub6Lwx9U
Po prostu jest zrobiony idealnie do swojej roli.
Nie miał być szybki więc ma proste skrzydła o grubym przekroju.
Co za tym idzie również mocne, dzięki czemu może przenosić duży arsenał pocisków itd.
Przesunięcie silników umożliwiło umieszczenie pokaźnego działka wielolufowego, dodatkowo samo w sobie zmniejszyło problemy z zasysaniem pyłu do silników. W sytuacji operowania z nie zawsze idealnych lotnisk mocny plus. Zapewne są i inne plusy tej konstrukcji.
Samolot stworzony, nie do wyglądania i szpanowania tylko jako koń roboczy [w Rosji Su-25 jest takim koniem].
Miałem kiedyś taki model, nieźle się prezentował.
Oficjalna nazwa to A-10 Thunderbolt II [dla odróżnienia od thunderbolt-a z okresu II wojny światowej], jednak nazywany przez pilotów "Warthog".
Przesunięcie silników umożliwiło umieszczenie pokaźnego działka wielolufowego,
Bardziej poprawne byłoby użycie terminu armaty napędowej, albo działka napędowego.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2011-12-31, 16:49
Oddział: Oddziały Specjalne
Zeus napisał/a:
Samolot stworzony, nie do wyglądania i szpanowania tylko jako koń roboczy [w Rosji Su-25 jest takim koniem]
tak, su-24 i su-25 to najpopularniejsze rosyjskie myśliwce szturmowe, także przystosowane do bombardowań i ataków rakietowych (podwieszane kasety od śmigłowców MI).
Bardzo uniwersalna maszyna, ale jednak jest to myśliwiec, A-10 dzięki budowie może dokładniej nalatywać na cele. Coś jak wsparcie dla piechoty.
tak, su-24 i su-25 to najpopularniejsze rosyjskie myśliwce szturmowe
Witam,
Su-24 jest taktycznym samolotem bombowym, natomiast Su-25 jest samolotem szturmowym, tudzież może być użyty jako lekki bombowiec. Oba te samoloty nie są myśliwcami.