Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: przemysl turecki zbrojeniowy

Turecki przemysł zbrojeniowy
Autor Wiadomość
zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2010-05-09, 17:59   Turecki przemysł zbrojeniowy
   Oddział: Wojska Lądowe

Malezja ma zamiar zakupić w Turcji 250 transporterów opancerzonych Pars. Razem z umowami uzupełniającymi kontrakt ma opiewać na około pół miliarda dolców! Chyba jeden z bardziej lukratywnych kontraktów w międzynarodowym handlu bronią. Sam pojazd jest całkiem niezły, ale jestem ciekaw czy pod uwagę nie był brany faktor religijny. Oba państwa są pseudo-demokracjami (bo faktycznymi demokracjami to trudno je nazwać, ale i do dyktatur im daleko) w których życiu coraz większą wagę nabiera islam. Jednak jest to kolejny sukces tureckiego przemysłu zbrojenioweho na arenie międzynarodowej. Czyżby do czołówki państw-potentatów w handlu bronią zbliżał się kopciuszek? Jak oceniacie turecki przemysł zbrojeniowy? Jaki sprzęt eksportowany przez niego zasługuje na uwagę?

Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2010-05-09, 20:05   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Gdzieś przeczytałem, że Turcja negocjuje z Chile modernizację 100 Leopardów I ( nie wiem czy zakończyło się to powodzeniem czy fiaskiem )
Jest w tym dobra :-) Ankara ma obecnie około czterech tysięcy czołgów, bez przerwy coś modernizuje, np ostatnio w programie mieściło się 171 czołgów Leopard IAI i IA4.

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-07-14, 15:30   
   Oddział: Lotnictwo

Zmodernizowała przy pomocy Izraela swoje M-60

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2010-07-14, 16:02   

M60 Januszu, bowiem w oznaczeniach alfanumerycznych sprzętu lądowego USA nie ma myślników, poza wyjątkami jak np. sprzęt opracowany tylko dla piechoty morskiej, typu np. AAVP-7A1 tudzież oznaczenia PPK, natomiast sprzęt latający wojsk lądowych, sprzęt sił powietrznych (samoloty) i marynarki wojennej ma w oznaczeniach myślnik.

Co więcej, bodajże modernizacji poddano wozy M60A3, a na stanie są jeszcze M60A1 o ile się orientuje.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-07-14, 17:15   

Nic wiecej zmodernizowano za 700 min dolców 170 tureckich M60A1 z 920 jakie posiadają różnych wersji czołg sie zwie M60T i odpowiada wersji Sabra Mk II ,również w zakładach Aselsan w mieście Arifije, poddano modernizacji kolejnych 171 czołgów Leopard 1A1 i 1A4, do wariantu T1. Zmiana polegała na zamontowaniu nowego SKO.Szacuje się, że Ankara ma około 298 czołgów Leopard 2A4, 337 czołgów Leopard T1

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-07-14, 17:35   

A więc jednak M60A1? Myślałem że M60T to jednak M60A3.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-07-14, 21:16   

Tak przynajmniej twierdzą ,większość tureckich M60 to złom który dostali z remanentów amerykańskich w latach 60/70-tych

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2010-09-18, 16:32   

janusz napisał/a:
zmodernizowano za 700 min dolców 170 tureckich M60A1

Najbardziej widoczne jest zastąpienie 105mm działa 120mm gładkolufówką. Dokonujaca modernizacji Israel Military Industries miała czerpać z Merkavy Mk.IV. Co dokładnie "przeszczepiono" na tureckie M60A1? Czytałem iż podobno M60T występuje w trzech wariantach. Jak to prawda to czym one się różnią i ile poszczególnych wersji Turcja otrzymała? A może to nieporozumienie związane z trzema wersjami Sabry?

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-09-18, 17:33   

Bazą tej modyfikacji była Sabra Mk II a dokładnie to zacytuję....ostatecznie wybrano projekt Sabra II; pierwszy czołg testowy dostarczono nad Bosfor w listopadzie 2005 roku. Nowe tureckie czołgi wyposażone są armaty gładkolufowe kalibru 120 milimetrów, podobne do tych używanych w czołgach Merkava III. Nowa armata ma lepszą siłę rażenia i większą donośność niż armaty M68 kalibru 105 milimetrów, które stanowią podstawowe uzbrojenie czołgów M60A1/A3. Ich zaletą jest również to, że mogą strzelać przyjętą w NATO amunicją kalibru 120 milimetrów, w tym także przeciwpancernymi pociskami stabilizowanymi z odrzucanym sabotem (Armour- Piercing Fin-Stabilised Discarding Sabot, APFSDS). Sabra jest wyposażona w systemy automatycznego ognia stabilizowanego, ostrzegania przed zagrożeniami oraz wyrzutnie granatów dymnych. Co więcej, ma nowoczesny modułowy pancerz reaktywny – jedyny element, który nie był budowany i montowany w Turcji na licencji, lecz w Izraelu. Wymieniono również systemy obserwacji – wyposażono czołg między innymi w samodzielny wizjer termalny dowódcy (CITV) oraz laserowy wskaźnik celów. Jednostką napędową nowej dumy tureckich wojsk pancernych jest chłodzony powietrzem silnik MTU 881 KA-501 o mocy tysiąca koni mechanicznych (Sabra Mk I ma silnik AVDS-1790- -5A firmy General Dynamics o mocy 908 KM). M60A1/A3 rozwija prędkość do 48 kilometrów na godzinę, a M60T − 55. Czołgi M60T, choć dużo lepsze niż M60A1/ A3, nie mogą być uznane za nowoczesne, które można byłoby postawić na równi z brytyjskim Challengerem 2, francuskim Leclerkiem, niemieckim Leopardem 2A4/A6 czy amerykańskim Abramsem M1A1/A2. Niewątpliwie pozostaną w cieniu tureckich Leopardów 1A1/A4, które w zeszłym roku zmodernizowano do standardu T1, oraz Leopardów 2A4. Szacuje się, że Ankara ma około 298 czołgów Leopard 2A4, 337 czołgów Leopard T1 oraz 920 czołgów M60 w różnych wersjach. Choć liczebnie to dużo, stan wielu maszyn i ich wartość bojowa pozostawiają wiele do życzenia.

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2010-09-18, 18:00   

janusz napisał/a:
Czołgi M60T, choć dużo lepsze niż M60A1/ A3, nie mogą być uznane za nowoczesne, które można byłoby postawić na równi z brytyjskim Challengerem 2, francuskim Leclerkiem, niemieckim Leopardem 2A4/A6 czy amerykańskim Abramsem M1A1/A2

Na szczęście dla Ankary to Turcja jak na razie nie musi się z nimi mierzyć. Choć jej ostatni flirt z Iranem i Syrią daje dużo do myślenia... Jak na razie jednak teoretycznym wrogiem M60T są ormiańskie siły pancerne. Raczej niewielkie. Ciekawe bo polegające na dostawach z Rosji. Jak Waszym zdaniem M60T sprawiłby się na kaukaskim teatrze działań wojennych?

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-09-18, 20:53   

M60T nie jest uzbrojony w armatę MG251/L44 znaną z czołgów Merkava Mk.3 a w armatę MG253/L44 znaną z czołgów Merkava Mk.4. Jakie inne elementy zostały użyte? Nie wiadomo.

Cytat:
Jak Waszym zdaniem M60T sprawiłby się na kaukaskim teatrze działań wojennych?

Zależy z czym by walczył, jakiej amunicji by Turcy używali, jakie mają wyszkolenie itd.

Cytat:
Wymieniono również systemy obserwacji – wyposażono czołg między innymi w samodzielny wizjer termalny dowódcy (CITV) oraz laserowy wskaźnik celów.

Ani CITV nie widziałem na M60T ani dalmierz laserowy nie jest żadnym novum w czołgach M60.

Ogólnie cała cytowana przez Janusza notka wydaje się... pisana przez kogoś o bardzo małym pojęciu o broni pancernej.

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-09-19, 07:49   

Damian napisał/a:
Ogólnie cała cytowana przez Janusza notka wydaje się... pisana przez kogoś o bardzo małym pojęciu o broni pancernej.

twoją opinię przekazałem autorowi tego cytatu - Robert Czulda "Polska Zbrojna"
Cytat:
M60T nie jest uzbrojony w armatę MG251/L44 znaną z czołgów Merkava Mk.3 a w armatę MG253/L44 znaną z czołgów Merkava Mk.4. Jakie inne elementy zostały użyte? Nie wiadomo.

O ile mnie pamięć nie myli to Sabra Mk II ,Merkawa Mk III BAZ Dor Dalet począwszy do Merkawy Mk IV LIC mają armaty MG 253

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-09-19, 15:09   

Cytat:
twoją opinię przekazałem autorowi tego cytatu - Robert Czulda "Polska Zbrojna"

I po co?

Cytat:
O ile mnie pamięć nie myli to Sabra Mk II ,Merkawa Mk III BAZ Dor Dalet począwszy do Merkawy Mk IV LIC mają armaty MG 253

Prototypy Sabry oraz Merkawa Mk.3 (wszystkie wersje uzbrojone są w armatę MG251, natomiast M60T i Merkawa Mk.4 (wszystkie warianty) uzbrojone są w armatę MG253.

Zresztą MG253 to dość ciekawa armata czołgowa, i choć bazująca na MG251 która to bazuje na RH-M-120, MG253 według paru Izraelczyków których wypowiedzi czytałem, jest nieco dłuższa, tyle że z racji ukształtowania pancerza na Merkawa Mk.4 nie jest to widoczne. Czy na M60T jest widoczne? Nie wiem, trzeba by postawić M60T obok wozu z armatą Rhinemetall llub MG251 i porównać długość luf od wylotów do jarzma, o ile oczywiście to o czym mówili jest prawdą.

Jeszcze jedna zastanawiająca rzecz.

Cytat:
Niewątpliwie pozostaną w cieniu tureckich Leopardów 1A1/A4, które w zeszłym roku zmodernizowano do standardu T1,

Nie bardzo wyobrażam sobie pozostawanie M60T w cieniu Leoparda T1 skoro ten ostatni ustępuje M60T zarówno pod względem siły ognia jak i ochrony balistycznej, po prostu Leonów jest więcej w stosunku do M60T.

I jeszcze taka kwestia, M60T mają gąsienice firmy Diehl, oznacza to że prawdopodobnie wymieniono również koła napędowe ze standardowych amerykańskich, była to zresztą jedna z przyczyn dla których Amerykanie odrzucili gąsienice tej firmy proponowane przez Niemców dla M1 i opracowanie przez Amerykanów najpierw lekkich gąsienic T156 ustępujących gąsienicom Diehl, a dopiero w latach 90 opracowaniem ciężkich gąsienic T158 "Bigfoot" będących amerykańskim odpowiednikiem gąsienic firmy Diehl. Co ciekawsze istnieją dwie wersje gąsienic T158, standardowa i nieco lżejsza.

O perypetiach związanych z pracami nad M1 i fragmentem o gąsienicach, najlepiej poczytać w książce Richarda P. Hunnicutta "Abrams : A History Of The American Main Battle Tank vol.2".

janusz 
Generał

Wysłany: 2010-09-20, 15:45   

Cytat:
I po co?

Z ciekawości jak się do tego ustosunkuje ,krytyki nigdy nie za wiele
Damian napisał/a:
Prototypy Sabry oraz Merkawa Mk.3 (wszystkie wersje uzbrojone są w armatę MG251, natomiast M60T i Merkawa Mk.4 (wszystkie warianty) uzbrojone są w armatę MG253.

No wiec nie do kończ ,Merkawa Mk III BAZ Dor Dalet [czwarta generacja] jest uzbrojona w MG 253 ,/sabra MkII może być w nią uzbrojona wariant to proponowali Izreaeczycy na ostatnim Eurosatory.
Damian napisał/a:

I jeszcze taka kwestia, M60T mają gąsienice firmy Diehl,

ponieważ modernizacja odbywała się w Turcji podobnie jak Lepardów i chęć pewnej standaryzacji.
Damian napisał/a:
O perypetiach związanych z pracami nad M1 i fragmentem o gąsienicach, najlepiej poczytać w książce Richarda P. Hunnicutta "Abrams : A History Of The American Main Battle Tank vol.2".

Nie tylko tam

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-09-21, 12:59   

Cytat:
No wiec nie do kończ ,Merkawa Mk III BAZ Dor Dalet [czwarta generacja] jest uzbrojona w MG 253 ,/sabra MkII może być w nią uzbrojona wariant to proponowali Izreaeczycy na ostatnim Eurosatory.

A na jakiej podstawie twierdzisz że Merkava Mk.3D (Merkava Siman 3 BAZ Dor Daled) jest uzbrojona w MG253? Bo oczywiście czołgi Merkava Mk.3 mogą być w takową uzbrojone i zapewne obecnie część jest przezbrajana gdy lufy i bloki zamka MG251 przekraczają limit resursu.

Cytat:
ponieważ modernizacja odbywała się w Turcji podobnie jak Lepardów i chęć pewnej standaryzacji.

Nie o to chodziło, bardziej interesująca jest zmiana kół napędowych.

Cytat:
Nie tylko tam

Ale przede wszystkim tam, zresztą Steven J. Zaloga pisze chyba o tym w "M1 Abrams Main Battle Tank 1982-1992". Zresztą warto też przeczytać jego starszą książkę zatytułowaną "M1 Abrams Main Battle Tank".

Odpowiedz do tematu