Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: lubelskie polski przemysl zbrojeniowy

Polski przemysł zbrojeniowy- lubelskie
Autor Wiadomość
Frodo 
Szeregowy

Wysłany: 2011-09-08, 16:39   Polski przemysł zbrojeniowy- lubelskie
   Oddział: Inne

Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum a zarejestrowałem się ponieważ szukam pewnych informacji.
Chodzi mi mianowicie o firmę z branży zbrojeniowej działającej w okolicach Lubartowa (obok Lublina).
Czy któryś z szanownych Forumowiczów mógłby pomóc i podać nazwę, ew namiary?
Pozdrawiam.

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2011-09-08, 17:23   
   Oddział: Wojska Lądowe

Cytat:
W styczniu 2009 roku do przetargu w sprawie przejęcia majątku firmy Honker zgłosiły się warszawska firma „Igma – pojazdy specjalne i opancerzone" oraz DZT Tymińscy. Negocjacje trwały kilka miesięcy, w tym czasie z rozmów wycofała się Igma. Ostatecznie umowę syndyk podpisał ze spółką spod Siemiatycz, która ma zapłacić za mienie po Daewoo 43 mln zł. Wraz z prawem do samochodu spółka zakupiła również m.in. montażownię, lakiernię, spawalnię, tłocznię i ośrodek badawczo-rozwojowy[36].

W ogłoszeniu o przetargu na zakup praw do produkcji honkera i majątku po DMP postawiono przyszłemu nabywcy kilka warunków, m.in.: kontynuowanie produkcji honkera na terenie Polski, w oparciu o przedsiębiorców krajowych; kontynuowanie produkcji samochodów w zakładzie w Lublinie; przejęcie pracowników związanych z produkcją samochodów; realizację umów na dostawy oraz umów gwarancyjnych zawartych z odbiorcami przez dotychczasowego producenta; zapewnienie dostaw części zamiennych i zespołów w ilościach zamawianych przez odbiorców w okresie 10 lat eksploatacji pojazdów; przejęcie materiałów i półfabrykantów do produkcji honkera i narzędzi do produkcji samochodów[36].

Po podpisaniu przedwstępnej umowy produkcja honkera ruszyła pełną parą. Poza produkcją jednego pojazdu na zamówienie i sześciu kolejnych dla celów promocyjnych, zakład przygotowuje również specjalistyczny samochód dla kopalni miedzi[36].

W podlubelskim Świdniku, w zakładach WSK "PZL-Świdnik" produkowany jest najnowszy śmigłowiec PZL SW-4, podzespoły, poszycia, elementy różnych samolotów i śmigłowców. Zakład leży tuż obok lotniska trawiastego. W roku 2007 zapadła ostateczna decyzja o rozbudowie lotniska tak, by mogły na nim lądować małe samoloty pasażerskie. Z rozbudową lotniska wiąże się także rozbudowa infrastruktury i miasta Świdnik oraz przyciągnięcie nowych inwestorów na Lubelszczyznę.

31 lipca 2009 roku włosko-brytyjska spółka AgustaWestland i czeska spółka Aero złożyły do Agencji Rozwoju Przemysłu oferty cenowe na zakup 87,6% udziałów w PZL-Świdnik. Zwycięzcą okazała się firma AgustaWestland. 29 stycznia 2010 roku Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. podpisała z włosko-brytyjskim producentem śmigłowców umowę sprzedaży 87,62 proc. akcji Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego PZL-Świdnik S.A. Wartość transakcji wyniosła 339 mln zł.

A wystarczyło poszukać w Wikipedii.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lublin#Gospodarka
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Frodo 
Szeregowy

Wysłany: 2011-09-08, 18:12   

Witam.
Dzieki za zainteresowanie ale chodziło mi o okolice Lubartowa ( Lubartów koło Lublina).
Czy jest tam gdzieś jakaś firma która produkuje prototypy broni?
Pozdrawiam.

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2011-09-08, 19:17   
   Oddział: Wojska Lądowe

Wątpię by w samym Lubartowie takie zakłady się zainteresowały, prędzej w okolicach miast Lubartów-Lublin. Czyli na jedno wychodzi.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2011-09-08, 20:26   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Dawne czasy. Szukaj pod tym kątem:

Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia (PWU), największe w II RP przedsiębiorstwo przemysłu wojennego; utworzone 1927 w Warszawie,
w jego skład wchodziły: Państwowa Fabryka Broni w Radomiu, Państwowa Fabryka Karabinów w Warszawie, Państwowa Fabryka Sprawdzianów w Warszawie i Państwowa Fabryka Amunicji w Skarżysku-Kamiennej; 1937 do PWU włączono znajdujące się w budowie: Fabrykę Amunicji nr 2 w Dąbrowie-Bór (koło Kraśnika) i Fabrykę Amunicji nr 5 w Jawidzu (koło Lubartowa); 1938 kapitał zakładowy PWU wynosił 123,6 mln zł, zatrudnienie prawie 12 tysiąca osób; podczas II wojny światowej fabryki należące do PWU przejęli Niemcy, a produkowane w nich elementy uzbrojenia montowano w Rzeszy; 1944–45 prawie całkowicie zniszczone.

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Frodo 
Szeregowy

Wysłany: 2011-09-08, 21:54   

OK, dzieki za informacje.
Jakiś czas temu mój Kolega frezował elementy do zespołu napędu armatki/działka ( chyba).
Byłem ciekaw co do za firma je zamawiała ( on nie pamieta nazwy, a frezował je "na lewo") bo pochodzę z okolic Lubartowa i nic mi nie wiadomo o takiej firmie.
Jak coś się Kolegom przypomni to prosze o info.
Dzieki i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu