Wysłany: 2010-10-17, 17:51 Rodzaj wykonania lufy. Oddział: Wojska Lądowe
Witam mam kilka pytań na temat wykonywania lufy w broni strzeleckiej w szczególności wyborowej).
1.-Jakie są zalety i wady lufy gwintowanej i poligonalnej. Które są najczęściej stosowane w broni snajperskiej?? (np. karabin PSG 1 ma lufę poligonalna)
2.-Czy sposób wykonania lufy np.obróbka skrawaniem, kucie na trzpieniu ma wpływ na parametry karabinu??
3.-Czy montaż lufy samonośnej ma jakieś wady? Teraz już chyba większość karabinów snajperskich posiada lufę samonośną?? Lufa bezluzowa ma też jakieś zalety??
4.-I jeśli ktoś mógł by mi wyjaśnić czym różni się powłoka lufy azotowa i chromowa?
W temacie pisze że pytania będą na temat wykonania lufy ale żeby nie zaśmiecać forum to pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań nie związanych z wyrobem luf.
5.-Typ magazynka w Karabinie S. (jednorzędowy, dwurzędowy) ma jakieś znaczenie czy to tylko pic na wode i to nie ma znaczenia jakie magazynek zostanie zastosowany w broni S.
6.-Jakie lunety są stosowane w polskich karabinach (BOR,ALEX-338,TOR) jakie mają powiększenia i średnice obiektywu i rodzaj krzyża celowniczego. Jakie są maksymalne powiększenia lunet?? (ogólnie na świecie)
7.-Lepsze są lunety ze stałym powiększeniem czy zmiennym??
8.-Czy w karabinach BOR da się zamontować noktowizor?? W innych karabinach jest on montowany na szynie montażowej na lufie ale karabiny BOR,ALEX,TOR takiej nie posiadają na lufie.
Sory że zasypałem was gradem pytań ale mam tak że jak jestem czegoś ciekawy to nie spie po nocach póki nie dowiem się tego. Więc jeśli odpowiecie na parę moich pytań to uratujecie mnie przed bezsennością.