Wysłany: 2012-02-19, 20:37 Maskowanie. Oddział: Wojska Lądowe
Jak uważacie, jakie maskowanie powinno zostac zastosowane przy obecnej porze roku ? Załóżmy 50/50 śnieg i trawa, myśle o kamuflażu dla człowieka. Śnieg topnieje, robi się jedno wielkie błoto.. Co myślicie ?.
A dajesz jakiś wybór z funkcjonujących powszechnie wzorów kamuflażu?
Generalnie poza plackami brudnego śniegu dominują w przyrodzie kolory ciemnie oraz stonowane i słabe oświetlenie - osobiście wybrałbym kamuflaż typu "woodland", nie wnikając we wzornictwo tekstury, chodzi o kolorystykę.
_________________ To nie sztuka zginąć za Ojczyznę - sztuka spowodować aby nieprzyjaciel oddał życie za swoją!
Dobra nakreśle troche bardziej teren. Lekko ośnieżony, przeważa kolor bardzo jasnej zieleni, śnieg topnieje. Otoczony jesteś przez kępy krzaków. Podłożem jest trawa zmieszana ze śniegiem. Jeśli cofnąc by się 10 metrów za siebie mamy 2 drzewa. Coś w tym stylu. Nie moge dac do wyboru kamuflażu, ponieważ nie wiem jaki typ . Licze że mi pomorzesz.
No dobra no to obrazowo - ale wybór tylko z tego co mam pod ręką w szafie:
Generalnie standardowymi wzorami (USA) są 2, 3 i 4 oraz (brytyjski pustynny) nr 5. Kurtka oznaczona nr 1 to taka wariacja na temat kamuflażu zimowego (co zabawniej pochodzi z jednego z krajów arabskich) - w zasadzie tylko jako ciekawostka, skoro o zimie mowa. Choć faktycznie jak sprawdziłem nieźle maskuje w ośnieżonym lesie.
Do opisywanej sytuacji czyli topniejący śnieg, przemieszany z zielenią (zieleń może i o takiej porze roku bywa miejscami jasna, ale ma kolory raczej stonowane). Krzewy i drzewa o tej porze roku są ciemne, podłoże tam gdzie stopniał śnieg również. Czyli jak dla mnie wybór 2 lub 3. Czyli "woodland" w odmianie klasycznej lub MARPAT.
Trudno dopasowywać kamuflaż do tak konkretnej sytuacji jaką opisałeś. Nikt nie dopasuje munduru do miejsca gdzie żołnierz zamierza się położyć. Kolory muszą być w miarę uniwersalne - dostosowane do strefy klimatycznej.
Jeśli w opisanej przez Ciebie sytuacji występuje jakiś nietypowy kolor, np. jasne, suche wysokie trawy - to jedyną radą jest uzupełnienie kamuflażu ubioru, naturalnym maskowaniem.
_________________ To nie sztuka zginąć za Ojczyznę - sztuka spowodować aby nieprzyjaciel oddał życie za swoją!
Z tego co jest pokazane na zdjęciu, najprawdopodobniej wybrał bym 4. Jest najbardziej dopasnowana. Reszte uzupełnic naturalnymi barwami i było by dobrze . Na terenie o którym mówie rosną wysokie trawy. Są jasne, ale ziemia tak jak piszesz jest ciemnego koloru od stopniałego śniegu. Jeżeli wyobrazic sobie to jako misje, niedaleko była by wartownia i droga którą dostarczane były by potrzebne materiały do załóżmy jakiegoś obozu. Więc chyba 4 lub ewentualnie 3 były by idealne na taki teren. Dziękuję za pomoc .
Wysłany: 2012-02-20, 22:16
Oddział: Oddziały Specjalne
Kupowanie ubrań specjalnie na każdą porę roku jest zbędne. Najlepiej kupić sobie jeden kamuflaż np. polski wz.93, który sprawdza się przeważnie w każdym terenie na wiosnę, lato i jesień a na zimę dokupić możesz biały maskatał który narzucisz sobie na w/w kamuflaż. Jak masz czas, nie jest jednorazowy wypad i naprawdę chcesz się ukryć to polecam zrobienie sobie stroju maskującego. http://maskalat.blogspot....illie-suit.html
_________________ To nie są ludzie - to diabły ! - płk. Milan o Legionistach po bitwie pod Camerone
"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali
"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali