Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: sajga

Sajga
Autor Wiadomość
Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2012-02-12, 22:21   Sajga
   Oddział: Oddziały Specjalne

Witam

Rzeczniczka prasowa rosyjskich zakładów Iżmasz podała że na targach broni Shot Show w Las Vegas jej koncern podpisał kontrakt na dostawę półautomatycznej broni gładkolufowej Sajga 12 dla amerykańskiej policji. Nie wiadomo ile zamówiono karabinów i na jaką kwotę opiewa się kontrakt, wiadomo jednak że dostawy już się rozpoczęły oraz że jest to wielkie wydarzenie dla koncernu Iżmasz, której jest to pierwszy kontrakt dla zagranicznej policji.
Jak myślicie, co przyczyniło się do zwycięstwa akurat Sajgi ? Ile zamówiono broni, oraz jakie jednostki i w jakich okolicznościach będą ją wykorzystywały ?

Zapraszam do dyskusji.

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Razorblade1967 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-13, 18:27   
   Oddział: Inne

Tyle, że zasadniczo nie ma czegoś takiego jak "amerykańska policja" w sensie zakupów uzbrojenia. Za wyjątkiem w sumie nielicznych agencji federalnych to zdecydowana większość policji to formacje opłacane lokalnie i dokonujące zakupów bez oglądania się na jakiekolwiek standardy. Począwszy od niewielkich "biur szeryfa" liczących czasem nawet tylko kilkunastu funkcjonariuszy (na jakimś zadupiu), poprzez te średnia liczące 100-200 osób (średnia to ponoć 1 funkcjonariusz na 700 mieszkańców, choć z zależności od zasobności lokalnych portfeli bywa różnie na plus i na minus), do tych w większych aglomeracjach miejskich - to one zaopatrują się zupełnie niezależnie, biorąc pod uwagę lokalne potrzeby i możliwości.

Fakt, że fabryka z Iżewska używa tego w celu reklamowym i że to poważnie brzmi ("dostawy dla amerykańskiej policji") to wcale nie musi oznaczaj jakiegoś wielkiego sukcesu komercyjnego tej firmy. Choć faktycznie ta strzelba jest całkiem do rzeczy - z tego co słyszałem od "wiewiórek" zza oceanu, to jest szczególnie atrakcyjna dla motocyklowych patroli (składana kolba i wygoda wymiennego magazynka). Sprzedaż "amerykańskiej policji" to zupełnie coś innego niż zaopatrywanie policji europejskich, z zasady mających jednolite, odgórne systemy zaopatrzeniowe.

Gdybyśmy się dokładniej przyjrzeli wyposażeniu tych wszystkich amerykańskich oddziałów policji to można zobaczyć przegląd broni światowej. Niczym dziwnym nie jest spotkanie samopowtarzalnych wersji karabinka AK/AKM itp. u policjantów w niektórych "biurach szeryfów". Tak więc broń pochodzenia rosyjskiego jest tam obecna od dawna ...

REMOV 
Sierżant

Wysłany: 2012-02-21, 16:04   Re: Sajga
   Oddział: Wojska Lądowe

Łukasz napisał/a:
Rzeczniczka prasowa rosyjskich zakładów Iżmasz podała że na targach broni Shot Show w Las Vegas jej koncern podpisał kontrakt na dostawę półautomatycznej broni gładkolufowej Sajga 12
Samopowtarzalnej, a nie "półautomatycznej". Warto znać poprawne słownictwo. Półautomatyczna to jest jedna z rosyjskich rusznic przeciwpancernych i część granatników rewolwerowych, ale wszędzie tam, gdzie automatyka wykonuje wszystkie czynności, choć broń strzela ogniem pojedynczym używa się poprawnego terminu samopowtarzalna. Warto zapamiętać i nie powtarzać bzdur po pracownikach mediów, dla których "semi-automatic" to "półautomatyczny".

A szerzej o zagadnieniu jest tutaj: http://www.altair.com.pl/start-7393

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2012-02-22, 11:59   

REMOV napisał/a:
Warto znać poprawne słownictwo.

Opierałem się na wypowiedzi owej rzeczniczki, i nie mi to oceniać czy to poprawne czy nie, bo na broni się nie znam... z resztą zauważyłeś to wyżej. Chciałem tylko podzielić się informacją o takim zakupie.

Pozdrawiam i witam po długiej przerwie :)

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

REMOV 
Sierżant

Wysłany: 2012-02-22, 12:26   

Łukasz napisał/a:
Opierałem się na wypowiedzi owej rzeczniczki, i nie mi to oceniać czy to poprawne czy nie, bo na broni się nie znam...
To nie dotyczy tyle słownictwa broni, czy poprawnego słownictwa wojskowego. Ja na okrętach czy czołgach też znam się słabo, ale nie nazwę czegoś "łodzią podwodną", ani kadłuba czołgu - karoserią. To są dosyć podstawowe informacje i każdy piszący, czy aspirujący o pisaniu o wojskowości powinien się na nich znać. A jak się nie znasz, to powinieneś wyraźnie oznaczyć cytat, bo inaczej wychodzi, że ta bzdura pochodzi od Ciebie.

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2012-02-22, 13:48   

Dziękuję za rady, z pewnością się do nich w przyszłości dostosuję.

REMOV napisał/a:
powinieneś wyraźnie oznaczyć cytat

Tak jak wyżej wspomniałem opierałem się na wypowiedzi rzeczniczki, a nie ją cytowałem, dlatego oznaczanie wypowiedzi jako cytat chodź cytatem nie była, było by błędem.

Twoją wiadomość przyjmuję z pokorą, jednak jak chcesz ją nadal kontynuować zapraszam na PW, ponieważ nie jest to temat pod tytułem " Bzdury Łukasza" a temat o samopowtarzalnej strzelbie Sajga-12.
Błąd, jak mi się zdaje, też jest już wyjaśniony, dlatego ciągnięcie dalej tematu ( de facto nie na temat ) uważam za zbędne.

Pozdrawiam

REMOV 
Sierżant

Wysłany: 2012-02-22, 15:34   

Łukasz napisał/a:
Tak jak wyżej wspomniałem opierałem się na wypowiedzi rzeczniczki, a nie ją cytowałem, dlatego oznaczanie wypowiedzi jako cytat chodź cytatem nie była, było by błędem.
Nie zrozumiałeś. Napisałeś tak:
Cytat:
Rzeczniczka prasowa rosyjskich zakładów Iżmasz podała że na targach broni Shot Show w Las Vegas jej koncern podpisał kontrakt na dostawę półautomatycznej broni gładkolufowej Sajga 12 dla amerykańskiej policji.
...a - jeżeli jak twierdzisz, jesteś w danym temacie dyletantem, to powinieneś w taki sposób:
Cytat:
Rzeczniczka prasowa rosyjskich zakładów Iżmasz podała że na targach broni Shot Show w Las Vegas jej koncern "podpisał kontrakt na dostawę półautomatycznej broni gładkolufowej Sajga 12 dla amerykańskiej policji".
...i sprawa byłaby załatwiona.

Generalnie, jeżeli się na czymś nie znamy, czy zdajemy sobie sprawę z własnych ograniczeń dotyczących terminologii, to lepiej albo zacytować źródło (czego też nie zrobiłeś), albo odpowiedni fragment wypowiedzi osoby, na którą się powołujemy. Inaczej całość błędnego przekazu spada nam na głowę, jak tona cegieł, o czym świadczy wymiana zdań w tym wątku. Przy czym zauważam, że im bardziej się na czymś nie znamy, to tym bardziej powinniśmy uważać w formułowaniu wniosków, a tym bardziej nie tłumaczyć się, że "możemy używać niepoprawnej terminologii, bo nie mamy o czymś pojęcia". To było wyjątkowo niefortunne wyjaśnienie z Twojej strony, które wywołało moją reakcję. Brak wiedzy nie chroni nas przed niczym, a wręcz przeciwnie.

I na tym mogę zakończyć.

Odpowiedz do tematu