Wysłany: 2009-03-03, 21:27 BWP w Afganistanie Oddział: Wojska Lądowe
Kumpel twierdzi, że ponoć wprost fenomenalnie miał się sprawować w Afganistanie włoski Dardo. Przejrzałem parę artów na jego temat i jakichś specjalnych zachwytów nie znalazłem. Co jednak Wy sądzicie o tym pojeździe? Który z używanych BWP w tym wiecznie wojującym kraju uważacie za najlepiej spisujący się?
Dardo to ot taki sobie stosunkowo lekko opancerzony BWP. A jakież to tam BWP dobrze się spisują, w zasadzie wszystkie są do siebie porównywalne, aczkolwiek należy zaznaczyć że nie wszystkie kraje mają tam brygady pancerno-zmechanizowane wyposażone w czołgi i BWP, np. Amerykanie takowych brygad tam nie mają, musiałbym spojrzeć jakie tam wojska używają jakich BWP i czy uwzględniamy tylko gąsienicowe czy również kołowe.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2009-03-18, 17:29
Oddział: Oddziały Specjalne
A oto trzy fotografie BWP Dardo :
Ja niestety włoskiego nie znam więc sobie nie poczytam Ale jakby zdał swój chrzest bojowy w Afganistanie, czyli by dobrze chronił żołnierzy, jak i nie występowały by jakieś usterki, to jak najbardziej będzie to dobry wóz piechoty.
_________________ To nie są ludzie - to diabły ! - płk. Milan o Legionistach po bitwie pod Camerone
"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali
"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali
Janusz, co do czołgów w Afganie, Duńskie Leo2A5DK otrzymały ekrany ażurowe tak samo jak Kanadyjskie Leo2A6M.
Poza tym Kanadyjczycy gorąco apelują do Amerykanów aby przysłali choć jedną HBCT z czołgami M1A1/A2 Abrams wyposażonymi w zestawy T.U.S.K. I/II oraz BWP M2A2/A3 Bradley z zestawami B.U.S.K. I. Póki co jednak do Afganistanu wysyłane są SBCT z rodziną nowych zmodernizowanych pojazdów opancerzonych Stryker.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wiem, słyszałem, czytałem ostatnio wywiad z rosyjskim weteranem walk w Afganistanie, b. ciekawy, zachwalał "Szylki" jako bardzo skuteczną broń w zwalczaniu Talibów na podstawie własnych doświadczeń.
Nie wiem czy w ogóle polskiemu kontyngentowi potrzebne są czołgi. Wszystko zależy od zadań nam stawianych w przewidywanej wiosennej ofensywie talibów. Wydaje mi się, że w warunkach afgańskiej wojny domowej czołgi są przydatne jedynie jako ochrona transportów i wsparcie punktów kontrolnych na szlakach komunikacyjnych (coś w rodzaju ruchomej artylerii).
Wiem,słyszałem ,czytałem ostatnio wywiad z rosyjskim weteranem walk w Afganistanie ,b. ciekawy ,zachwalał "Szylki" jako bardzo skuteczną broń w zwalczaniu Talibów na podstawie własnych doświadczeń.
Nie dziwie się, wszakże kąt uniesienia luf w takim terenie jest bardzo przydatny, aczkolwiek byle RPG jest dla takiego pojazdu groźny.
Wracając jeszcze do RPG, Talibowie mają bardzo stare granaty, ex-sowieckie i chińskie kopie o bardzo słabej jakości, ale było ponoć trochę incydentów w tym także ostrzeliwano tym Duńskie i Kanadyjskie Leo2, niestety nic więcej nie wiem.
Cytat:
Myślicie, że WP mogło by wysłać do Afganu np PT- 91 TWARDE ?
Były plany aby wysłać czołgi PT-91 Twardy ale zrezygnowano... z drugiej strony może i dobrze, strach pomyśleć co by się stało jakby toto wjechało na duży fugas lub EFP atakujący dno wanny kadłuba.
Nie zgadzam się z opinią że Talibowie są marnie uzbrojeni, jak ostatnio prasa doniosła tak polska jak i zagraniczna Talibowie obok najnowocześniejszego nowego chińskiego sprzętu min zestawy plot HN-5 dostarczana via Iran, dysponuja nowoczesną amerykańska bronią -patrz afera w Iraku- która znika z magazynów armi irackiej, amerykańskiej i afgańskiej ocenia się że w samym Iraku "wypłynęło" około 250 tyś sztuk .
Nie zgadzam się z opinią że Talibowie są marnie uzbrojeni,
Nie twierdzę że są marnie uzbrojeni, jednak granatów do RPG to nowoczesnych za bardzo nie mają. :-)
Cytat:
jak ostatnio prasa doniosła tak polska jak i zagraniczna Talibowie obok najnowocześniejszego nowego chińskiego sprzętu min zestawy plot HN-5 dostarczana via Iran,
No faktycznie, system ten musi być zajebiście nowoczesny, szczególnie że jest z ChRL. :-)
Cytat:
dysponuja nowoczesną amerykańska bronią -patrz afera w Iraku- która znika z magazynów armi irackiej, amerykańskiej i afgańskiej ocenia się że w samym Iraku "wypłynęło" około 250 tyś sztuk .
Ale w czym im to niby pomoże? Dostępność amunicji do M16A2 też jest u nich mała.
No faktycznie, system ten musi być zajebiście nowoczesny, szczególnie że jest z ChRL. :-)
Ale wyrazy normalnie ja nie mogę! A regulamin?
_________________ W historii Polski były 2 najtrudniejsze operacje: odrewanie dupy od stołka i przeniesienie socjalizmu z dupy do serca. Ani jedna ani druga się nie udała.