Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czolgu modyfikacje vickers

7TP i modyfikacje czołgu Vickers
Autor Wiadomość
Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-09-11, 19:00   7TP i modyfikacje czołgu Vickers
   Oddział: Wojska Lądowe

7TP jest modyfikacją czołgu Vickers, który to był kopiowany i modyfikowany w wielu państwach. Jednymi chyba z najważniejszych użytkowników tego typu modyfikacji było ZSRR - T-26 i Finlandia. Jak na ich tle plasuje się 7TP?

Ostatnio czytałem fragment opisu obserwacji rosyjskich specjalistów dotyczących zdobytych w 1939 roku czołgów 7TP. Ocenili oni, że wóz ma lepiej przerobione podwozie, dające trochę większą wygodę jazdy. Sam wóz ocenili na wykonany "raczej dobrze" w porównaniu do T-26. Niestety nie było wzmianki o armacie Boforsa, jak wyglądała jej skuteczność w stosunku do 45 mm armaty radzieckiej.

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2009-09-15, 10:37   

Ciekawsza jest wizja montażu 47-ki w już dostępnej wieży 7TP, czy byłaby możliwa?
Bo już 7TP ze wzmocnionym pancerzem i takową armatką w 1940-tym roku (jeśli byłaby możliwość jej wprowadzenia) stałby się groźnym wozem oraz zachowałby zdolność do walki (z trudnościami, ale jednak) z późnymi wersjami PzKpfw III, czy T-34.
Gdzie go czytałeś? Można prosić o źródło?

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-15, 11:24   
   Oddział: Lotnictwo

Zachodzi pytanie jakiej 47-ki i jeszcze jedno wg. mnie największą wadą 7TP była jego zaleta czyli silnik diesla ,który był ciężki i jak kampania wrześniowa pokazała były kłopoty z paliwem praktycznie niedostępnym .
W 1936 opracowano w KSUS plan rozbudowy broni pancernej do roku 1942 w ktorym wyraźnie napisano ..że zadania użycia czołgów to wyłącznie współdziałanie z piechotą i odrzucono koncepcje użycia czołgów w większych związkach operacyjnych powód był prozaiczny na zmotoryzowana armię nie była nas stać ,

Windmaker 
Redaktor Naczelny

Wysłany: 2009-09-15, 12:00   

Cytat:
stałby się groźnym wozem oraz zachowałby zdolność do walki (z trudnościami, ale jednak) z późnymi wersjami PzKpfw III, czy T-34.

Nie wiem czy to nie lekka przesada. Jaką armatę 47 mm można by tu rozpatrywać, aby uzyskać takie możliwości? Własna konstrukcja odpada, ponieważ istniejąca 47 wz.25 się nie nadawała, a zaprojektowanie nowej armaty wiązałoby się z kolejnymi opóźnieniami i kosztami przez co wątpliwe byłoby skończenie prac do 1940 roku.

Cytat:
Gdzie go czytałeś? Można prosić o źródło?

Monografia 7TP vol. II wydawnictwa Militaria. Są tam fragmenty opisów oględzin wozów 7TP przez Rosjan po ich zdobyciu w 1939. Nie ma niestety informacji o próbach wozów - to oględziny były już po próbach kiedy wozy już swoje przeszły.

"War, war never changes"

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-15, 12:29   

bylo tanie rozwiazanie pod nosem 40 mm Bofors wz.36 L/56,2 z amunicją ppanc 40x311r

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2009-09-15, 12:52   

Windmaker napisał/a:
a zaprojektowanie nowej armaty wiązałoby się z kolejnymi opóźnieniami i kosztami przez co wątpliwe byłoby skończenie prac do 1940 roku.

Mam na myśli właśnie rodzimą armatę 47mm wz.39, główne pytanie to kiedy mogłaby być gotowa jej wersja czołgowa?

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-15, 13:07   

47 mm wz 39 była na papierze o ile dobrze pamietam wyprodukowano tylko lufę ,zakładano że ogien skuteczny do czołgów to 1200 m ale przebijać miała ponoć 60 mm z odległości 900 m zakładano ze do produkcji wejdzie na przelomie 41/42 ??

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2009-09-15, 13:23   

W kwietniu 1939 roku gotową lufę zamontowano w lufę armaty 75mm wz.97 oraz wykonano serię strzelań testowych z 4 rodzajami amunicji p-panc, 2 gorsze typy odrzucono, przebiły one 50mm pionowego pancerza z 1150 metrów. Mogło coś mi się pomieszać, piszę z pamięci. Postanowiono testować 2 pozostałe pociski z racji lepszych parametrów przebijalności. Produkcję planowano na 1940 rok, nie 41/42, to pewne.
Nie wiadomo nic o lawecie, istniała, czy nie? W każdym razie były 2 jej wersje a- obniżoną i b-zbliżoną do 37-ki.

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-15, 14:11   

Są rozbieżności co do danych dysponuje tylko dwoma źródłami Pataja Artyleria Lądowa [problematyczne] i artykułami z kilku numerów WPT ,rozbieżność jest duża natomiast Bellona [ ta londyńska] podaje że brano pod uwagę czeskie PUV wz.36 ,Mile 1939TA-2 ?? oraz Bofors 47 wz.39
Co do lawety - podobno były szkice.mam ale czy faktycznie tak miała wyglądać ?!
Czy faktycznie miano ją produkować w 1940 wątpię to był nowy kaliber HSW nigdy nie przygotowywało się do tego kalibru Starachowice może ale znając kłopoty z lufami 155 mm,które wykonał w końcu Bofors i brak odpowiednich przeciągarek ..nie wiem czy ten termin był realny

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2009-09-15, 16:22   

A które to były numery WPT?

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-15, 16:43   

Ha !! Hornet odziedziczyłem po ojcu teczki z napisem czołgi ,artyleria ,miny itd po powrocie do kraju na pewno są to numery z lat 1970-75

Hornet1987 
Starszy Kapral

Wysłany: 2009-09-15, 18:05   

Heh, to ja pudło z przeglądem rodzajów pociągów i tras kolejowych w Polsce :?

Windmaker 
Redaktor Naczelny

Wysłany: 2009-09-18, 14:12   

Jeśli chodzi o testy 7TP robione przez Rosjan, w najnowszym numerze specjalnym NTW jest artykuł na ten temat. Nie mówi on wiele więcej od tego co można znaleźć w wspomnianej przeze mnie monografii, ale autor wspomina, że niedługo pojawi się pewnie przedruk i tłumaczenie całego raportu. Wedle owych raportów, Rosjanie uznali 7TP za wóz który ma znaczenie dla przyszłych konstrukcji, a zastosowane rozwiązania, może nie są rewolucyjne, ale są warte uwagi i wprowadzenia w praktyce.

"War, war never changes"

Knat 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2009-09-18, 15:18   

Szkoda tylko, że było ich tak mało w 1939 roku i że nie doczekał się wdrożenia do służby 9TP- w tamtym czasie, czołg o dobrym opancerzeniu- czego najbardziej brakowało w 7TP.
W latach 30-tych XXw., było można- rozwinąć produkcję 7TP na skalę masową tzn. w polskich warunkach kilkaset sztuk rocznie, lecz ciągle starano się pozyskać czołg o lepszych niż 7TP parametrach, w wyniku czego- ostatecznie, nie pozyskano niczego lepszego i zaniedbano konstrukcję 7TP, zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym. Zamiast inwestować finanse w budowanie kosztownych okrętów wojennych, które- albo zostały zniszczone (O.R.P. Wicher, O.R.P. Gryf), albo ich działania zostały uniemożliwione- przewagą niemieckich sił morskich w 1939r. (wszystkie 5 okrętów podwodnych), ewentualnie- zostały ewakuowane z Polski, przed wybuchem wojny- powinno się inwestować wówczas w sprzęt pancerny, przynajmniej taki- jaki był wtedy dostępny w Polsce.
Najzwyczajniej - Polska w tamtym okresie, nie miała spójnego i dzięki temu możliwego do realizacji- planu rozwoju sił pancernych, a co najważniejsze- ówczesne władze wojskowe i polityczne- nie wykazywały wystarczającej determinacji w dotrzymywaniu kroku- najnowszym trendom rozwojowym wojsk lądowych.
Taki plan, pojawił się pod koniec lat 30-tych- "śmiertelnie" za późno.

Współczecna Polska- z upodobaniem, kultywuje ową tradycję pt. "jakoś to będzie".

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-18, 16:52   

Tylko pytanie czy nawet dysponując odpowiednimi funduszami byli byśmy w stanie wyprodukować odpowiednia ilość czołgów przy tak skromnej bazie przemysłowej ,praktycznie istnial jeden zakład produkujący czołgi w Polsce P.Z.Inż w Czechowicach [obecny Ursus] .
Paradoksalnie jedna z zalet bardzo często podkreślanych czołgu 7TP czyli silnik VBLDb okazała się dość kłopotliwą zaletą z powodu jak się okazało w wrześniu 39 ,małej dostępności oleju napędowego w przeciwieństwie do benzyny i waga -800 kg - oraz gabaryt tego silnika redukował pancerz i powiększał sylwetkę czołgu .Zresztą chyba zdawano sobie z tego sprawę planując modernizację 7TP rezygnacja z VBLD na rzecz gaźnikowego PZInż 725 - 350 kg lub -CT1D o 200 kg lżejszego od VBLD plus spawanie kadłuba co przekladało się na możliwość zastosowania grubszego pancerza.

Odpowiedz do tematu