Wysłany: 2011-12-16, 18:29 PT-72U Oddział: Wojska Lądowe
Witam.
Słyszeliście o nowej modernizacji T-72 do walki w terenach zurbanizowanych? Macie może, więcej informacji na temat PT-72U. Co sądzicie o nowej modernizacji? Uważacie, że jest to świetny pomysł, czy raczej marnowanie pieniędzy? Taki wóz mógł by pomóc naszym żołnierzom w Afganistanie?
_________________ ,,Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć''
----------------------------------
,,Wszystkie wojny są wojnami domowymi,ponieważ wszyscy ludzie są braćmi''
,,Tylko umarli widzieli koniec wojny''
Ot jest to zestaw przystosowujący wóz do walk w warunkach konfliktu asymetrycznego, żadna tam modernizacja.
Zestaw przeznaczony jest dla czołgów T-72, PT-91 i potencjalnie może być zamontowany na czołgach Leopard 2A4.
Modyfikacje nie są też głębokie ani tym bardziej nie powinny być kosztowne.
Mówiło się o wysłaniu tak wyposażonych T-72 albo PT-91 do Afganistanu a następnie pozostawieniu ich tam dla ANA, ale czy zostałoby to zrealizowane trudno powiedzieć.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Pancerz ażurowy który jest tam montowany, jest w stanie osłonić tył pojazdu przed pociskami kumulacyjnymi. Czemu na tyle burt kadłuba nie są montowane kostki pancerza reaktywnego?
Co daje siedzisko podwieszone do stropu wozu?
Jest jakaś możliwość, że wszystkie czołgi otrzymał by takie zestawy, czy są one raczej zarezerwowane dla czołgów, które ewentualnie miały by wyruszyć na misje zagraniczne. Chodzi mi o to czy takie zestawy opłaca się montować, czy raczej są przydatne tylko w konfliktach asymetrycznych.
PT-91 które używamy to są te stare T-72 tylko doprowadzone do standardu PT-91 czy nowe wozy? 34 Brygada Kawalerii Pancernej posiada specjalistyczne centra szkoleniowe załóg czołgów (symulatory itp.) takie jak posiada 10 Bkpanc dla swoich Leopardów?
Mam jeszcze takie pytanie z offtopa, chodzi o grę stell beast.Mógł by mi ktoś napisać instrukcje obsługi stanowiska dowódcy w czołgu M1. Razem, że nie łapie wydawania poleceń i obserwacji pola walki. Do obserwacji używam celownika z karabinu na wieży, tylko że jak chcę wydać polecenie działonowemu ,,ognia'' (czyli naciskam spacja) komenda nie zostaje wydana tylko powoduje wystrzał z karabinu. No i do tego dochodzi ta kiepska obserwacja, czyli słabe powiększenie i sterowanie tą kamerką. Pozostaje jedynie obserwować i wydawać polecenia przez lornetkę ale to jest ryzykowne. Jest jeszcze obraz z tego samego widoku co działonowy, ale tego kiepsko się obserwuje. W Leopardzie jest to wszystko lepiej zrobione. Mógł by się ktoś wypowiedzieć kto grał w stell beast, jak ogarnia te przyrządy obserwacyjne w M1. Bo nie wiem czy ja coś przeoczyłem czy tak ma być.
_________________ ,,Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć''
,,Wszystkie wojny są wojnami domowymi,ponieważ wszyscy ludzie są braćmi''
,,Tylko umarli widzieli koniec wojny''
Pancerz ażurowy który jest tam montowany, jest w stanie osłonić tył pojazdu przed pociskami kumulacyjnymi.
Tak ale głównie jednogłowicowymi wystrzeliwanymi z ręcznych granatników przeciwpancernych. Działa to na takiej zasadzie że głowica wpada pomiędzy listwy ekranu i jest przez nie deformowana, nie pozwala to na poprawne uformowanie się strumienia kumulacyjnego podczas detonacji głowicy... czasami nawet do tej detonacji nie dochodzi.
Cytat:
Czemu na tyle burt kadłuba nie są montowane kostki pancerza reaktywnego?
Co daje siedzisko podwieszone do stropu wozu?
Co do osłony dynamicznej (wybuchowego pancerza reaktywnego), kasety (bo tak poprawnie się powinno określać te elementy) być może nie są tam montowane ze względu na masę.
Siedzisko podwieszone pod sufitem znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo odniesienia obrażeń z powodu przeciążeń jakie występują w wypadku wybuchu miny lub fugasa.
Cytat:
Jest jakaś możliwość, że wszystkie czołgi otrzymał by takie zestawy, czy są one raczej zarezerwowane dla czołgów, które ewentualnie miały by wyruszyć na misje zagraniczne. Chodzi mi o to czy takie zestawy opłaca się montować, czy raczej są przydatne tylko w konfliktach asymetrycznych.
Kwestia przyjętych założeń i pieniędzy jakie się na przeznaczy.
Na przykład Amerykanie dążą do tego aby zestawy TUSK występowały w ilości takiej aby móc zamontować je na wszystkich wozach znajdujących się w aktywnej części floty czołgów, czyli około ~2,300-2,500 wozów, obecnie mają tych zestawów pewnie na około ~1,100-1,500 sztuk.
Cytat:
PT-91 które używamy to są te stare T-72 tylko doprowadzone do standardu PT-91 czy nowe wozy? 34 Brygada Kawalerii Pancernej posiada specjalistyczne centra szkoleniowe załóg czołgów (symulatory itp.) takie jak posiada 10 Bkpanc dla swoich Leopardów?
1) PT-91 są w naszej armii jako wozy nowo zbudowane jak i są to też zmodernizowane T-72M1.
2) Myślę że dla czołgów T-72M1 i PT-91 również posiadamy trenażery i symulatory.
Cytat:
Mam jeszcze takie pytanie z offtopa, chodzi o grę stell beast.Mógł by mi ktoś napisać instrukcje obsługi stanowiska dowódcy w czołgu M1. Razem, że nie łapie wydawania poleceń i obserwacji pola walki. Do obserwacji używam celownika z karabinu na wieży, tylko że jak chcę wydać polecenie działonowemu ,,ognia'' (czyli naciskam spacja) komenda nie zostaje wydana tylko powoduje wystrzał z karabinu. No i do tego dochodzi ta kiepska obserwacja, czyli słabe powiększenie i sterowanie tą kamerką. Pozostaje jedynie obserwować i wydawać polecenia przez lornetkę ale to jest ryzykowne. Jest jeszcze obraz z tego samego widoku co działonowy, ale tego kiepsko się obserwuje. W Leopardzie jest to wszystko lepiej zrobione. Mógł by się ktoś wypowiedzieć kto grał w stell beast, jak ogarnia te przyrządy obserwacyjne w M1. Bo nie wiem czy ja coś przeoczyłem czy tak ma być.
A jaką wersję SB masz? SB Gold czy SBProPE? Bo w SB Gold stanowisko dowódcy w M1 nie jest wymodelowane do końca.
Generalnie działa to na takiej zasadzie że w M1A1 nie masz niezależnego przyrządu obserwacyjnego dowódcy, masz albo swoją kopułę uzbrojoną w wkm M2, albo masz GPSE czyli własny okular do celownika głównego, a więc widzisz wtedy to co strzelec.
Także wpierw gdy widzisz cel, przejmujesz kontrolę nad wieża i naprowadzasz ją na cel, następnie oddajesz kontrolę strzelcowi, przechodzisz na widok w GPSE lub z wizjerów (lub otwartego włazu) i nakazujesz wtedy oddać strzał strzelcowi.
Według mnie to było nawet prostsze niż w Leo2, nigdy nie mogłem ogarnąć SKO Leo2.
Polecam jednak wydać te ponad 100 USD i zamówić sobie SPProPE w najnowszej wersji, masz tam w pełni wymodelowane w 3D wnętrza pojazdów, są one funkcjonalne itd.
Co prawda nie wszystkie czołgi są jeszcze w pełni grywalne, obecnie z w pełni grywalnych masz:
M1;
M1A1HA;
M2A2ODS;
M3A2;
Leopard 2A4;
Leopard 2A5;
Strv122;
Leopard 2E;
Leopard 1A5;
T-72M1;
Challenger 2 (tylko częściowo grywalny, nie posiada wymodelowanego wnętrza).
A pojazdów jest więcej, choć nie są w pełni grywalne, mogą być jedynie kontrolowane z zewnątrz, tj. prowadzone, strzelaniem zajmuje się AI.
Wymienię tylko kilka jak M1A2SEP, T-80U, T-72B i kilkanaście innych.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior