Wysłany: 2011-07-25, 11:04
Oddział: Oddziały Specjalne
Damian napisał/a:
A może zamiast kopiować czyjeś wypowiedzi, zaczniesz samodzielnie analizować konstrukcje danej maszyny i wyciągać z tego wnioski?
Ta analiza zapadła mi w pamięć. W pospiechu zapomniałem dodać źródła. Już uzupełniłem. Robię w tym momencie parę rzeczy naraz. Na pewno w wolnej chwili bardziej się przyłożę. Poza tym, nie wiem, czy widziałeś Damian, ale edytowałem odpowiedź chyba z pięć razy. Póki co, lecę prędko na spotkanie z Klientem. Później dokończę.
I wszystko sobie dokładnie przeczytasz ze zrozumieniem. Aczkolwiek to nie jest najświeższa wersja artykułu, ta będzie dostępna za jakiś czas.
Cytat:
Około 1800 czołgów M1A1 udało się zniszczyć wiele Irackich T-55. Nieliczne czołgi T-72 zostały zniszczone głównie przez lotnictwo dzięki przewadze w powietrzu.
To są oczywiście kolejne bzdury, większość czołgów Irackich, czy to T-54/55 i ich chińskie klony, czy to T-62 czy T-72 zostały zniszczone przez czołgi M1 lub bojowe wozy piechoty M2, skuteczność lotnictwa w niszczeniu wojsk irackich była stosunkowo niewielka.
Cytat:
Co do T-90: T-90A - wersja seryjna dla armii rosyjskiej ze spawaną wieżyczką, silnik V-92S2, wizjer termiczny ESSA. Znany także jako T-90 Vladimir lub T-90M.
Co do wersji do T-90A tak jak T-90 posiada wieże spawaną, tyle że w T-90 jest ona z elementów odlewanych a w T-90A walcowanych. I T-90A to T-90A, T-90M to dopiero powstaje.
Cytat:
A co do transz AMX-56? Musiałbym pomyśleć. 15 sztuk wzięło udział w akcji sił pokojowych w Kosowie. Stąd mi zapadły w pamięć..
Transze nie mają nic wspólnego z użytkowaniem tych czołgów, Leclerc powstał w trzech głównych wersjach nazywanych seriami, od Serii I, przez Serie II do Serii III zwanej także Serią XXI. Serie te dzielą się na transze, transzy jest 11 i tak na przykład możemy mieć Leclerca SII T7 lub Leclerca SIII T11. Każda transza to de facto nowy wariant.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
To zdanie:"Około 1800 czołgów M1A1 udało się zniszczyć wiele Irackich T-55. Nieliczne czołgi T-72 zostały zniszczone głównie przez lotnictwo dzięki przewadze w powietrzu."
Jest żywcem przepisane z wikipedii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams
_________________ "Wojna i męstwo uczyniły więcej wielkich rzeczy niźli miłość bliźniego. Nie wasza litość, lecz waleczność wasza ratowała dotychczas w potrzebie będących." F.W. Nietzsche
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2011-07-25, 15:53
Oddział: Oddziały Specjalne
Koledzy, nie ukrywam, już nie pierwszy raz, że w dziedzinie czołgów jestem raczkujący. Na pewno odpisałbym coś od siebie, ale napisałem Prawdę - po prostu się spieszyłem. Cieszę się, że dzięki Wam mogę się edukować. Jesteście wielkim wsparciem dla mnie. Tymczasem zabieram się do szukania interesujących materiałów, bo przygotowuję materiał filmowy o Merkavie.
Jeżeli szukasz odpowiednich materiałów to podstawą powinny być książki Marsha Galberta.
Faktycznie. Czasami z nim rozmawiam, facet ma naprawdę dużą wiedzę, tym bardziej że osobiście znał generała Tala.