Wysłany: 2012-02-21, 22:12 Nowości z UWZ. Oddział: Wojska Lądowe
Aleksiej Chłopotow na swoim blogu umieścił kilka ciekawych wpisów.
1)
Przedsiębiorstwo Uralwagonzawod z Niżnego Tagiłu przejęło zakłady KBTM w Omsku, wcześniej należące do upadłego przedsiębiorstwa Omsktransmasz. Dotychczasowo zakłady KBTM zajmowały się remontami i ograniczoną modernizacją czołgów serii T-80.
Przedsiębiorstwo UWZ ostatnimi czasy zainwestowało w dostosowanie linii KBTM do remontów i modernizacji czołgów rodziny T-72. Ma to na celu zapewne zwolnienie linii produkcyjnych w Niżnym Tagile by mogły skoncentrować się na produkcji czołgów serii T-90 a w niedalekiej przyszłości, ciężkiej gąsienicowej platformy bojowej "Armata".
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Niestety na razie nie, polecam jednak śledzić blog Chłopotowa, jeśli gdzieś ma się pojawić fotka takiego wozu, to właśnie tam.
Całkiem możliwe że wozy te otrzymają też wieże spawane, zamiast odlewanych, czyli bliżej byłoby im do T-90A, ale czy tak się stanie to oczywiście kwestia pieniędzy.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior