Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: bmpt64

BMPT-64
Autor Wiadomość
Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2012-02-21, 17:13   BMPT-64
   Oddział: Wojska Lądowe

Jak widać prezentuje się ciekawie, wóz opracowany został przez charkowskie zakłady remontujące broń pancerną. Zakłady te stoją za opracowaniem takich maszyn na bazie czołgu T-64 jak:

BMPW-64:

A także BTRW-64, UBMP-64, BMPT-K-64 czy BTR-55. A także modyfikacje czołgów T-64B, czyli T-64E oraz T-72B czyli T-72E i T-72E1.

O samym BMPT-64, wóz chroniony jest spawanym, jednorodnym pancerzem ze stali pancernej wykonanym metodą walcowania a także integralną osłoną dynamiczną w postaci wybuchowego tnącego pancerza reaktywnego ChSCzKW Nóż, opcjonalnie Nóż może zostać zastąpiony swoim warstwowym wariantem Duplet/Nóż-2. Rozważana jest także integracja pancerza kompozytowego.

Pojazd napędzany może być silnikami 5TDF o mocy 700KM lub 5TDFE o mocy 900KM. Masa to około 45 ton (w przybliżeniu).

Uzbrojenie mogą stanowić różne bezzałogowe moduły uzbrojenia, wóz zaprezentowany na fotografiach uzbrojony jest w armatę automatyczną 30mm, armatę automatyczną 23mm oraz granatnik automatyczny 30mm a także PPK "Barier".
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2012-02-21, 17:36   

Parę fotek i krótka charakterystyka:
http://gurkhan.blogspot.c...-post_5500.html

AveSilesia 
Starszy Szeregowy
szturmowiec :)

Wysłany: 2012-02-21, 20:48   

Opierając się na tych zdjęciach, zaciekawiły mnie 2 sprawy.
1. zastosowanie tylnego wejścia odchylanego na bok, zamiast hydraulicznie opuszczanej rampy, co dziś wydaje się standardem (Puma, Namer, Warrior, Anders :) zapewne GCV), ciekawe czemu Ukraińcy zastosowali alternatywne rozwiązanie
2. trochę za wysoki kształt sylwetki pojazdu.

Ale na plus trzeba przyznać to stopień osłony balistycznej i uzbrojenie

ale, w linku zulkera, wygląda nieco inaczej, trzeba pogrzebać w sieci, jak to jest z tym bmpt

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-21, 20:59   

ChBTRZ zaprojektowało i zbudowało dwa wozy jak już pisałem w swoim pierwszym wpisie.

Wóz w malowaniu pustynnym to BMPT-64, natomiast wóz w kolorze zielonym to BMPW-64.

Oba wozy są na fotkach w moim pierwszym wpisie.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2012-02-21, 21:26   

AveSilesia napisał/a:
zastosowanie tylnego wejścia odchylanego na bok

Mi też początkowo nie pokazywały się fotki zamieszczone przez Damiana. Tak bywa. Jednak widać na nich wyraźnie iż na boki odchyla się wejście BMPW-64, a w BMPT-64 na górę/dół. Potwierdza to i mój link. Jedyną ciekawostką w tym względzie jest to że obie połówki w BMPT-64 można zamykać/otwierać niezależnie od siebie.

AveSilesia 
Starszy Szeregowy
szturmowiec :)

Wysłany: 2012-02-21, 22:10   

A, rzeczywiście, przyznaje się do błędu, niedokładnie wczytałem się we wpis Damiana.

A wracając do tematu, to teraz czekam jeszcze tylko na to co zrodzi się z rosyjskiego programu Armata. Tam też ma powstać rodzina ciężkich pojazdów (MBT + IFV napewno, a może jeszcze więcej).
Amerykanie dopracowują M1A3 + GCV IFV, Rosjanie maja Armatę no i teraz Ukraińcy rozwijają swoją konstrukcję.
A Europa tnie ciężki sprzęt na żyletki - brawo k[cenzura]a decydenci!!

Choć popieram wypowiedź to niestety regulamin mnie zobowiązuje do cenzury :)
Artur

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-21, 22:20   

A propos programu "Armata" to nie jest takie proste. Bo istotnie z tego co zrozumiałem, "Armata" ma bazować na dwóch podwoziach.

Pierwsze z silnikiem umieszczonym z tyłu ma służyć dla czołgu podstawowego, BMPT oraz wersji specjalistycznych jak WZT, samobieżny most czołgowy, czołg inżynieryjny.

Drugie podwozie z silnikiem z przodu ma być bazą dla BWP, TO, AHS itd.

Rzecz jasna oba podwozia mają być maksymalnie zunifikowane.

Jako uzupełnienie dla wozów "Armata" powstają lżejsze platformy, "Kurganiec", "Bumerang" i "Tajfun".

Natomiast Ukraińcy dążą do tego samego, choć nieco innymi metodami no i rzecz jasna dysponując mniejszymi środkami finansowymi, nawet bardzo skromnymi, oraz faktem iż jeszcze długo gros ich parku pancernego stanowić będą czołgi rodziny T-64, więc najstarsze z nich, chcą przebudowywać na BWP, TO i pojazdy specjalistyczne.

Odpowiedz do tematu