Wysłany: 2012-02-21, 17:13 BMPT-64 Oddział: Wojska Lądowe
Jak widać prezentuje się ciekawie, wóz opracowany został przez charkowskie zakłady remontujące broń pancerną. Zakłady te stoją za opracowaniem takich maszyn na bazie czołgu T-64 jak:
BMPW-64:
A także BTRW-64, UBMP-64, BMPT-K-64 czy BTR-55. A także modyfikacje czołgów T-64B, czyli T-64E oraz T-72B czyli T-72E i T-72E1.
O samym BMPT-64, wóz chroniony jest spawanym, jednorodnym pancerzem ze stali pancernej wykonanym metodą walcowania a także integralną osłoną dynamiczną w postaci wybuchowego tnącego pancerza reaktywnego ChSCzKW Nóż, opcjonalnie Nóż może zostać zastąpiony swoim warstwowym wariantem Duplet/Nóż-2. Rozważana jest także integracja pancerza kompozytowego.
Pojazd napędzany może być silnikami 5TDF o mocy 700KM lub 5TDFE o mocy 900KM. Masa to około 45 ton (w przybliżeniu).
Uzbrojenie mogą stanowić różne bezzałogowe moduły uzbrojenia, wóz zaprezentowany na fotografiach uzbrojony jest w armatę automatyczną 30mm, armatę automatyczną 23mm oraz granatnik automatyczny 30mm a także PPK "Barier".
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Opierając się na tych zdjęciach, zaciekawiły mnie 2 sprawy.
1. zastosowanie tylnego wejścia odchylanego na bok, zamiast hydraulicznie opuszczanej rampy, co dziś wydaje się standardem (Puma, Namer, Warrior, Anders zapewne GCV), ciekawe czemu Ukraińcy zastosowali alternatywne rozwiązanie
2. trochę za wysoki kształt sylwetki pojazdu.
Ale na plus trzeba przyznać to stopień osłony balistycznej i uzbrojenie
ale, w linku zulkera, wygląda nieco inaczej, trzeba pogrzebać w sieci, jak to jest z tym bmpt
_________________ To My Wyznawcy, Dolnośląskiego Władcy!!!
WKS
ChBTRZ zaprojektowało i zbudowało dwa wozy jak już pisałem w swoim pierwszym wpisie.
Wóz w malowaniu pustynnym to BMPT-64, natomiast wóz w kolorze zielonym to BMPW-64.
Oba wozy są na fotkach w moim pierwszym wpisie.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Mi też początkowo nie pokazywały się fotki zamieszczone przez Damiana. Tak bywa. Jednak widać na nich wyraźnie iż na boki odchyla się wejście BMPW-64, a w BMPT-64 na górę/dół. Potwierdza to i mój link. Jedyną ciekawostką w tym względzie jest to że obie połówki w BMPT-64 można zamykać/otwierać niezależnie od siebie.
A, rzeczywiście, przyznaje się do błędu, niedokładnie wczytałem się we wpis Damiana.
A wracając do tematu, to teraz czekam jeszcze tylko na to co zrodzi się z rosyjskiego programu Armata. Tam też ma powstać rodzina ciężkich pojazdów (MBT + IFV napewno, a może jeszcze więcej).
Amerykanie dopracowują M1A3 + GCV IFV, Rosjanie maja Armatę no i teraz Ukraińcy rozwijają swoją konstrukcję.
A Europa tnie ciężki sprzęt na żyletki - brawo k[cenzura]a decydenci!!
Choć popieram wypowiedź to niestety regulamin mnie zobowiązuje do cenzury
Artur
_________________ To My Wyznawcy, Dolnośląskiego Władcy!!!
WKS
A propos programu "Armata" to nie jest takie proste. Bo istotnie z tego co zrozumiałem, "Armata" ma bazować na dwóch podwoziach.
Pierwsze z silnikiem umieszczonym z tyłu ma służyć dla czołgu podstawowego, BMPT oraz wersji specjalistycznych jak WZT, samobieżny most czołgowy, czołg inżynieryjny.
Drugie podwozie z silnikiem z przodu ma być bazą dla BWP, TO, AHS itd.
Rzecz jasna oba podwozia mają być maksymalnie zunifikowane.
Jako uzupełnienie dla wozów "Armata" powstają lżejsze platformy, "Kurganiec", "Bumerang" i "Tajfun".
Natomiast Ukraińcy dążą do tego samego, choć nieco innymi metodami no i rzecz jasna dysponując mniejszymi środkami finansowymi, nawet bardzo skromnymi, oraz faktem iż jeszcze długo gros ich parku pancernego stanowić będą czołgi rodziny T-64, więc najstarsze z nich, chcą przebudowywać na BWP, TO i pojazdy specjalistyczne.