Wysłany: 2011-08-29, 17:39 Aliancka artyleria ppnc kontra niemieckie czołgi Oddział: Wojska Lądowe
W temacie o M24 wywiązała się rozmowa o tym jak Alianci radzili sobie z niemieckimi czołgami. Myślę, że jest to temat wart oddzielnego wątku
janusz napisał/a:
Amerykanie radzili sobie z zwalczaniem Panter od czoła zwłaszcza pierwszej wersji strzałem pod wieżę rykoszet przebijał bardzo cienki strop nad kierowcą i gotowe .
Dark Shadow napisał/a:
Sęk w tym, że to nie jest typowy sposób, w jaki zazwyczaj zwalcza się pojazdy przeciwnika. Co więcej, od wersji G w "Panterze" osłona jarzma działa została wyprofilowana tak, aby zminimalizować ryzyko rykoszetów w górną płytę kadłuba.
No właśnie - jak Alianci radzili sobie z pancerzem takich czołgów jak Tygrys czy też Panthera. Czy była dostępna odpowiednia ilość np. amunicji HVAP APDS o której była także mowa w tym wątku?
Jak inne armaty stosowane w najpopularnieszych pojazdach alianckich - armaty kalibru 57 mm, 75 mm itd. radziły sobie z innymi pojazdami - bo o Tygrysach i Pantherach to ich skuteczność nie była za duża.
Zdaje się że w US.Army jednostki niszczycieli czołgów miały pierwszeństwo w otrzymywaniu lepszej amunicji, ale bodajże mimo podobnego kalibru armat czołgowych i tych stosowanych w niszczycielach czołgów to były między nimi jakieś różnice, nie jestem do końca przekonany czy możliwe było stosowanie tej samej amunicji. Muszę bliżej zapoznać się z tym temat, bo IIWŚ nigdy mnie specjalnie wcześniej interesowała.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
No właśnie - jak Alianci radzili sobie z pancerzem takich czołgów jak Tygrys czy też Panthera. Czy była dostępna odpowiednia ilość np. amunicji HVAP APDS o której była także mowa w tym wątku?
Właśnie z dostępnością amunicji HVAP (podobnie jak z APDS) w jednostkach pancernych były problemy, w sensie jej niewielkiej ilości. Problemy z ilością amunicji związane były z niewystarczającą ilością wolframu na rdzenie pocisków - jak widać nie tylko Niemcy mieli takie problemy, chociaż warto nadmienić, że u Niemców te braki były znacząco większe.
Zgodnie z literaturą, do początku marca 1945 do Europy dostarczano 18 000 pocisków HVAP . Szacuje się, że do lutego 1945 każdy czołg wyposażony w działo 76 mm otrzymał średnio po 5 pocisków.
Co do zwalczania samych czołgów ciężkich to temat na dłuższą wypowiedź. Fakt faktem, że M93 HVAP przyniósł poprawę w przypadku możliwości zwalczania 'pudełkowatych' czołgów, typu "Tygrys" czy Pzkpfw IV, nie mniej ciągle był za słaby na przedni pancerz kadłuba "Pantery" (nieco lepiej szło mu z osłoną jarzma wieży).
Co do zwalczania samych czołgów ciężkich to temat na dłuższą wypowiedź.
Która niewątpliwie byłaby bardzo interesująca i wiele wniosła do tematu. ;-)
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
A jak armaty 75 mm - piszę ogólnie, bo armat tego kalibru na stanie wojsk alianckich było dość dużo typów - radziły sobie z późniejszymi wersjami PzKpfw IV? Niby pytanie powiedziałbym dziecinne, ale każdy dobrze wie, że tabele przebijalności to jedno, a praktyka to drugie.
I też takie jedno pytanie - w książce Pojazdy Pancerne Aliantów 1939-1945 wyd. Bellona - autor David Porter - znajduje się opis starcia Super Pershinga z Tygrysem Królewskim. Wg. opisu czołg dowodzony przez sierżanta Joe Maduriego zniszczył 21 kwietnia 1945 roku Tygrysa Królewskiego z odległości 550 metrów w zapewne dolną przednią część kadłuba Tygrysa Królewskiego. Super Pershing w Europie w 1945 roku?
To tym bardziej wzbudza wątpliwości co do tego opisu czy rzeczywiście w tym starciu brał udział Super Pershing.
Cytat:
i z dodatkowym pancerzem.
O ile mnie pamięć nie myli, to Super Pershing cechował się armatą o dłuższej lufie i to była jedyna różnica w stosunku do zwykłego Pershinga - przynajmniej nic w grubości pancerza się nie zmieniło.
Poniższe rozważania należy traktować z pewną dozą sceptycyzmu i krytyki; co więcej opisywane poniżej sytuacje oraz wnioski tyczą się przypadku, gdy czołgi stoją na płaskim terenie naprzeciw siebie, pociski zaś uderzają prawie prostopadle w atakowaną płytę pancernę. Jakiekolwiek odchylenie czołgu wzdłuż osi podłużnej względem nadlatującego pocisku działa oczywiście na korzyść tego czołgu. Dodatkowo, w przypadku wszelakich podawanych szacunków odnośnie odległości można spokojnie stosować zasadę +/- 100 m, dając tym samym pewien większy margines błędu wynikający z kwestii jakości opancerzenia oraz jakości pocisków przeciwpancernych.
Cytat:
A jak armaty 75 mm - piszę ogólnie, bo armat tego kalibru na stanie wojsk alianckich było dość dużo typów - radziły sobie z późniejszymi wersjami PzKpfw IV? Niby pytanie powiedziałbym dziecinne, ale każdy dobrze wie, że tabele przebijalności to jedno, a praktyka to drugie.
Tytułem wstępu warto dodać, że właściwie pod względem opancerzenia kolejne wersje Pzkpfw IV nie różniły się między sobą zbytnio, poza pogrubieniem przedniego pancerza z 50 do 80 mm (pomijam celowo wszelakie zabiegi polegające na dokręcaniu do standardowego opancerzenia środkowych wersji płyt 20 i 30 mm). Wieża ciągle pozostawała mizernie opancerzona, podobnie zresztą jak boki i tył kadłuba. Dzięki temu na korzyść amerykańskiej amunicji przemawiał stosunek T/D, gdzie czym mniejszy tym łatwiej dla pocisku uzyskać przebicie. W tej sytuacji amerykańskie pociski z działa M3 75 mm nie miały większych problemów ze zwalczaniem Pzkpfw IV ze wszystkich stron na typowych odległościach prowadzania ognia w Normandii (800-1200 m), pomijając oczywiście najmocniej opancerzony przód kadłuba - tutaj bezpieczną granicą wydaje się być 400-500 m dla pocisku M61 oraz 600-700 m dla M72.
Sytuacja wygląda jeszcze gorzej dla Pzkpfw IV, gdy ostrzeliwany jest z działa M1A1 76 mm - to działo nie powinno mieć żadnych problemów ze zwalczaniem Pzkpfw IV z odległości rzędu 1500 m.
Twardszym orzechem do zgryzienia dla amerykańskich dział 75 mm i 76 mm był oczywiście "Tygrys", opancerzony znacząco mocniej niż Pzkpfw IV. Sherman wyposażony w działo M3 mógł próbować szczęścia atakując od boku, przy czym dla pocisku M72 odległość z której można było próbować szczęścia to jakieś 700 m (w Tunezji udało się uzyskać przebicie z odległości 800 jardów). Zastosowanie pocisku APCBC zmniejszało odległość do góra 400 metrów.
Nieco lepiej wygląda sytuacja dla działa M1A1; od boku oraz od tyłu teoretycznie można było zwalczać "Tygrysa" z odległości rzędu 1200-1500 metrów przy zastosowaniu pocisków pełnokalibrowych. W przypadku przedniego opancerzenia i tych samych pocisków odległości te wynosiły teoretycznie 800-1000 metrów.
Teoretycznie, bo w praktyce występowało zjawisko 'shatter gap', wynikające m.in. z niewystarczającej twardości pocisków, które limitowało skuteczność amerykańskiej amunicji pełnokalibrowej w ten sposób, iż w pewnym zakresie prędkości uderzenia oraz dla konkretnego stosunku T/D pocisk zwyczajnie kruszył się zamiast tablicowo dokonywać penetracji pancerza. W praktyce wyglądało to tak, że w pewnym zakresie odległości pocisk nie mógł przebić pancerza mieścił się w przedziale odległości, w którym pociski w ogóle miały szanse na przebicie pancerza.
Ponieważ trochę niejasno opisałeś zjawisko "shatter gap", pozwolę sobie bardziej łopatologicznie to wytłumaczyć, tak żeby wszyscy zrozumieli:
Dark Shadow napisał/a:
Teoretycznie, bo w praktyce występowało zjawisko 'shatter gap', wynikające m.in. z niewystarczającej twardości pocisków, które limitowało skuteczność amerykańskiej amunicji pełnokalibrowej w ten sposób, iż w pewnym zakresie prędkości uderzenia oraz dla konkretnego stosunku T/D pocisk zwyczajnie kruszył się zamiast tablicowo dokonywać penetracji pancerza. W praktyce wyglądało to tak, że w pewnym zakresie odległości pocisk nie mógł przebić pancerza mieścił się w przedziale odległości, w którym pociski w ogóle miały szanse na przebicie pancerza.
Efekt zwany "shatter gap" - coś jakby "luka skruszeniowa" - polegał na tym, że w pewnym przedziale odległości dany pocisk nie był w stanie przebić pancerza o takiej grubości, który teoretycznie przebić powinien. Przy tym z odległości mniejszej od minimum tego przedziału, co oczywiste, jak również z odległości większej od maksimum tego przedziału, co już mniej oczywiste, pocisk był w stanie przebić przeszkodę.
Przyczyną tego było zjawisko kruszenia się wierzchołkowej części pocisku (albo i całego pocisku) przy uderzeniu w pancerz z wielką prędkością. Tracąc swą energę na owo kruszenie i rozrzucanie części masy w postaci odłamków pocisk nie był już w stanie wykonać pracy przenikania pancerza. Z odległości poniżej "shatter gap" pocisk miał tak wielką energię, że mimo owego kruszenia i ubytku masy i tak był jeszcze w stanie przebić przeszkodę. Z odległości powyżej "shatter gap" pocisk miał już na tyle mniejszą prędkość (czyli przeciążenie w momencie uderzenia w przeszkodę było na tyle zmniejszone), że owo pękanie i kruszenie pocisku nie występowało i mógł on całą energię kinetyczną poświęcić na przebijanie przeszkody.
_________________ Pozdr.
Speedy
No to dodam kolejnego klienta do dyskusji - armata 90 mm, stosowana w Pershingu lub M36 - informacje o niej, stawiają ją blisko armat 88 mm np. Kwk 43. Pojazdów uzbrojonych w te armaty było jednak niewiele i pojawiły się one stosunkowo późno, więc ciężko znaleźć odpowiednią ilość informacji na ich temat.
Do wersji T26E4 czyli Super Pershing przebudowano dwa M26 jeden przekazano 15 marca 1945 33 pulkowi panc.3D.Panc. drugi zamówiono w marcu 1945 uzbrojono je w armaty T15 kal 90 mm i długości lufy L/73 warint ten oznaczono T15E1 długość naboju to 1270 mm ,ze względu na to że pierścień obrotowy miał 1753 mm pociski te były oddzielnego ładowania ale to zastosowano w drugim egzemplarzu .Stosowano dwa typy pocisków T30E16 o prędkości wylotowej 1144 m/sek i T33 976 m/sek ten ostatni przebijał pancerz przedni Pantery z odległości 2400 m .
Natomist do armaty M3 stosowano pociski APC M82 Shot dwóch wersji jego późniejsza wersja APCBC/HE-t przebijała jednorodną płytę pancerną ustawioną pod kątem 30 stopni z odległości 1800 m o grubości 106 mm odpowiednio HVAP M304 [T30E16] 156 mm AP T33 109 mm
Co do samej jeszcze teorii odnośnie shatter gap to zaistnienie tego zjawiska powiązane jest z elementami takimi jak prędkość pocisku przy uderzeniu, twardość pocisku, stosunek T/D (grubość pancerza T do kalibru pocisku D) oraz kąta uderzenia.
Wydaje się, że najważniejszym czynnikiem warunkującym powstanie tego efektu jest twardość pocisku - jeśli jest ona zbyt mała to zwiększa się pochłanianie energii przez pocisk przy uderzeniu, a tym samym zwiększa się szansa na skruszenie i łamanie się nosa pocisku. Przyjmuje się, że graniczna twardość pocisku (pełnokalibrowego, z penetratorem wykonanym ze stali) w okolicach i poniżej której występuje duże prawdopodobieństwo zjawiska shatter gap to 59 HRC (skala Rockwella) - do tej kategorii zalicza się głównie amerykańska i rosyjska amunicja przeciwpancerna. Również Brytyjczycy doświadczali nieprzyjemnych niespodzianek związanych ze zjawiskiem shatter gap (np. w walkach w Afryce), przy czym twardość brytyjskich pocisków była większa niż amerykańskich. Z grupy państw walczących w II WŚ pod tym względem wyróżniają się Niemcy, których to pociski wykonane były ze stali o większej twardości (średnio 61 HRC), minimalizując tym samym możliwość wystąpienia tego zjawiska.
Sam zakres odległości w których pocisk nie przebije pancerza (mimo, że wedle danych tablicowych przebić powinien) różnić się będzie w zależności od konkretnego pocisku; przykładowo dla pocisku M62 (APCBC 76 mm) szacowany zakres odległości w którym zjawisko shatter gap przeszkodzi w przebijaniu pancerza to 50-900 m.
Speedy napisał/a:
Z odległości powyżej "shatter gap" pocisk miał już na tyle mniejszą prędkość (czyli przeciążenie w momencie uderzenia w przeszkodę było na tyle zmniejszone), że owo pękanie i kruszenie pocisku nie występowało i mógł on całą energię kinetyczną poświęcić na przebijanie przeszkody.
Podejrzewam, ze pękanie i kruszenie pocisku samo w sobie nie ustawało powyżej tej odległości;, co najwyżej skala tego zjawiska zmniejszała się do rozmiarów nie mających już takiego wpływu na proces penetracji pancerza.
Pozdrawiam
Jedyny sukces ale... No właśnie o tym starciu słyszałem, opis w podanym linku jak i to co znajduje się w wcześniej wymienionej przeze mnie książce są praktycznie słowo w słowo takie same, dlatego właśnie intryguje mnie fakt tej potyczki.