Zgadza się co do Tura 2, a Żubr wykorzystuje podwozie Iveco EuroCargo.
Trzeba przyznać,że Nasza rodzinka z lasu wygląda dość groźnie, ciekawe jak dalej potoczy się ich historia? Nasze wojsko ma służyć na misjach zagranicznych,więc raczej nikt nie powinien ich lekceważyć. Gdyby dobrze się spisywały można poza tym liczyć na ich eksport, o ile będą tańsze od wyrobów zagranicznych.
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Co eksportu, o ile pamiętam pojawiały się wzmianki, jakoby Tur I był prototypem czegoś co zamówił jakiś odbiorca zagraniczny, a efektem tego jest Tur II o którym póki co mało jest informacji konkretnych.
Problem w tym, że MON jakoś nie przejawia chęci zakupu naszych wozów.
Tak, też o tym słyszałem, ale nic więcej o tym niestety nie wiem czy to prawda,
czy jakowyś chwyt marketingowy?
Cóż, bawili się z tym Turem,trzeba przecie przetarg zrobić i załatwić w taki sposób, aby nie było podejrzeń o korupcję (jak to u Nas bywa), ale był pewien atak na Naszych żołnierzy, ofiary śmiertelne, a trzeba jakoś pokazać, że dba się o żołnierzy i stąd zakup od Amerykanów...ot i już nie trzeba się bawić w polski sprzęt. I Rosomaczki również świetnie się spisywały, więc po co jeszcze sobie życie komplikować? Swoją drogą czemu nie wpadli na pomysł interwencyjnego zakupu odpowiedniego sprzętu przed wyjazdem do Afganistanu? Ech...tego nie zrozumiem.