Nie wiem czy to dobry dział dla tego tematu ale, General Dynamics się rozwija i to bardzo.
Szczególnie General Dynamics Land Systems, ta część firmy zajmuje się nie tylko produkcją i modernizacją czołgów podstawowych M1 Abrams i pojazdów specjalistycznych bazujących na ich kadłubie, ale także rodziny transporterów opancerzonych Stryker w USA, ale także produkcją w Europie czołgów Leopard 2E dla sił zbrojnych Hiszpanii, wozów bojowych ASCOD czy transporterów opancerzonych MOWAG Pirahnia. I w końcu kupuje również Force Protection, producenta przeciwminowo wzmocnionych wozów patrolowych klasy MRAP.
Wydaje się że to też jedna z lepiej prosperujących firm zbrojeniowych w USA.
GDLS startuje również w przetargu na nowy BWP dla Armii USA w ramach programu GCV (który nomen omen, niektórzy decydenci chcą rozwinąć w znacznie szerszy program budowy pojazdów bojowych które zastąpią wszystkie lub część do tej pory używanych wozów bojowych, szczególnie o trakcji gąsienicowej). Co ciekawe GDLS proponuje aby na poziomie podzespołów zunifikować GCV z czołgami podstawowymi M1 (ale nie na zasadzie używania podzespołów obecnie używanych a nowo wyprodukowanych lub/i zaprojektowanych takich jak kompaktowy silnik Diesla GD883 czy zawieszenie HydroGas).
Zapowiada się ciekawa przyszłość, warto śledzić co się będzie dziać z GDLS, firma ta zresztą ma większe sukcesy niż jej bardziej europejski konkurent BAe.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior