Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: latynoamerykanska pancerna

Latynoamerykańska myśl pancerna
Autor Wiadomość
Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-08-29, 20:20   Latynoamerykańska myśl pancerna
   Oddział: Oddziały Specjalne

Wakacje się kończą ale ja tam kocham egzotykę i chciałem zaproponować dyskusję o latynoamerykańskich konstrukcjach wozów bojowych. Kilkanaście lat temu ponoć furorę na rynkach Trzeciego Świata robiły brazylijskie pojazdy Jararaca i Cascavel. Popularnością nie ustępował i czołg Osorio i argentyński TAM. Co zostało z tych lat? Jak egzystuje latynoamerykański przemysł zbrojeniowy? Pojawiają się może plany nowych pojazdów pancernych? A może zastój? A co myślicie o starych konstrukcjach? Faktycznie tak dobrze zdawały egzamin na frontach trzecioświatowych wojen, czy konkurowały jedynie ceną?

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2008-08-29, 22:36   
   Oddział: Wojska Lądowe

Dla mnie osobiście ich konstrukcje nie są wybitne, ich jedyna konkurencyjność to cena i mała masa dla krajów z gorszą infrastrukturą.

To z czym mogłyby konkurować to Leopard 1 i AMX-30 i raczej nic więcej.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-08-29, 23:27   

Jedno co im trzeba przyznać, to potrafią nieźle postawić na nogi nawet złom - modyfikacje M5 Stuart o ile pamiętam i M41 które dłuuuugo były na wyposażeniu armii Ameryki Pd. - zmodyfikowane M41 chyba są dalej na wyposażeniu Brazylii (mogę się mylić).

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

janusz 
Generał

Wysłany: 2008-08-30, 08:33   
   Oddział: Lotnictwo

Praktycznie tylko Argentyna ma tradycje w konstruowaniu i budowaniu czołgów już w czasie II wś produkowała własny czołg średni Nachel Model DL 43 co ciekawe z działem 75 mm [Kruppa] i silnikiem lotniczym Lorroine-Dietrich.Brazylijskie modyfikacje M 41 - Tomoyo niczym szczególnym się nie wyróżniają jak zresztą Osorio konglomerat kilkunastu światowych rozwiązań .Zreszta najnowszy produkt Argentyny [zarzucony] czołg Patagon to krok wstecz w stosunku do czołgu TAM . Prawdziwym rajem to Paragwaj gdzie armia to praktycznie muzeum ostatnich ich nabytek to działa Boforsa wz. 1937 [donacja Argentyny]

Damian 
Moderator

Wysłany: 2008-08-30, 19:49   

Cytat:
nie wyróżniają jak zresztą Osorio

Możesz jakoś bliżej opisać EET-1 Osorio? Bodajże powstał też EET-2 czy tak?
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

janusz 
Generał

Wysłany: 2008-08-31, 15:21   

Dokładnie Damian sorry ze nie opiszę tych czołgów ale tu znajdziesz wszystko o T1,T2
http://mainbattletanks.czweb.org/Tanky/Osorio.htm
http://mainbattletanks.czweb.org/Tanky/Osor120.htm

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-08-31, 19:55   

janusz napisał/a:
czołg średni Nachel Model DL 43 co ciekawe z działem 75 mm [Kruppa] i silnikiem lotniczym Lorroine-Dietrich.

Ponoć do końca nie wiadomo czy Nahuel był tylko inspirowany czołgiem M 4 Sherman czy też była to lekko spreparowana kopia.
http://ww2photo.mimerswel.../arg/nahuel.htm
http://mailer.fsu.edu/~ak...rg-Nahuel-a.jpg
Czytałem też jakoby w latach czterdziestych Argentyna próbowała przekształcić ciągnik artyleryjski Yacare w czołg. Efektów chyba nie było...
http://mailer.fsu.edu/~ak.../Arg-Yacare.JPG
A swoją drogą to widziałem fajne fotki "traktorów bojowych" z czasów wojny w Jugosławii :)

janusz 
Generał

Wysłany: 2008-09-01, 08:54   

Napewno korzystano z technologi czy rozwiazań amerykanskich przecież producent Arsenal Esteban de Luca produkował pojazdy rodowodem z USA reszta to było "co pod ręką" ze względu na toczącą się wojnę .Pomimo pro niemieckich sympati Perona przemysł argentyński jednak miał sympatie pro amerykańskie ale z troche innych względów .
Co do wynalazków podczas wojny w b.Jugosławi cuo cho czego tam nie wymyślili np.wieże Hellcata osadzili na podwoziu T 55

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-09-01, 10:47   

Windmaker napisał/a:
modyfikacje M5 Stuart o ile pamiętam i M41 które dłuuuugo były na wyposażeniu armii Ameryki Pd. - zmodyfikowane M41 chyba są dalej na wyposażeniu Brazylii

Brazylijska armia ma jeszcze na swym stanie ponad setkę M41.
Jednak nie do przebicia jest Paragwaj (wspominał o tym już Janusz) w którym za czołgi podstawowe robią Shermany i Stuarty! Za nowe nabytki uważa się tam mające ćwierć wieku brazylijskie pojazdy opancerzone Cascavel i Urutu oraz równy im wiekiem austriacki niszczyciel czołgów SK-105 Kurassier. Zresztą Paragwaj to taki ciekawy kraj, który choć nie ma dostępu do morza to ma ... lotnictwo morskie. Rachityczne i archaiczne ale jednak.
http://www.aeroflight.co....rrent_orbat.htm

janusz 
Generał

Wysłany: 2008-09-01, 12:03   

Pod koniec lat siedemdziesiątych Chile zakupiło 100 M51 IShermanów i 50 SuperShermanów te ostatnie w latach 90-tych poddano modernizacji b. ciekawej zresztą wyposażajac je w miejsce armaty 105 mm w rewelacyjną automatyczną armate prod. izraelskiej HVMS dla przykładu pocisk APFSDS o masie 1,35 kg z rdzeniem 0,87 kg wystrzelony z pręd. pocz. 1620 m/sek penetruje plytę pancerna ustawioną pod katem 60 stopni o grubości 120 mm z odległości ponad 2000 m czyli wiecej niz np. armata 105 mm L7A3 [ z 1830 m ] ma masę 700 kg a siła odrzutu tylko 6 ton przy dł. odrzutu 270 mm.

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-09-01, 12:42   

Pod koniec lat trzydziestych Peru zakupiło w Czechosłowacji 24 lekkie czołgi LTP. Ostatnie dwa z nich skreślono ze stanu w ... 1988 roku! To dopiero zdolności modernizacyjno-renowacyjne! Choć natrafiłem też swego czasu na info jakoby Litwa (a więc jakby nie było członek NATO) użytkowała jakieś szwedzkie pojazdy pancerne z lat IIWŚ. Ale to już taki mały offtop :)

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2009-09-10, 20:04   

Sahir napisał/a:
Czytałem też jakoby w latach czterdziestych Argentyna próbowała przekształcić ciągnik artyleryjski Yacare w czołg

Chyba to nie tak. Raczej traktor firmy International Harvester przekształcono w ciągnik artyleryjski, dodano mu opancerzenie i dwa kaemy 12,7 mm. Nazwano Yacare ... i tyle.

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-11, 16:46   

Pułkownik Basi zaprojektował a Arsenal Esteban de Luca wyprodukował w 1945 własny czołg 36 tonowy Nahuel uzbrojony w armatę Kruppa model 1909 kalibru 75 mm

Damian 
Moderator

Wysłany: 2009-09-11, 16:54   

Cytat:
HVMS dla przykładu pocisk APFSDS o masie 1,35 kg z rdzeniem 0,87 kg wystrzelony z pręd. pocz. 1620 m/sek penetruje plytę pancerna ustawioną pod katem 60 stopni o grubości 120 mm z odległości ponad 2000 m czyli wiecej niz np. armata 105 mm L7A3 [ z 1830 m ]

Bzdury...

Może jeszcze podaj typy amunicji?

Jakoś wątpię by APFSDS (i to ciekawe jeszcze o jakim L/D?) wystrzelony z armaty 60mm miał lepszy poziom penetracji niż np. M833 wystrzelony z M68 czyli licencyjnej wersji L7, już nie mówiąc o M900 czy M900A1 wystrzelonych z M68A1...

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-09-11, 17:42   

Damian napisał/a:
Bzdury...

Może jeszcze podaj typy amunicji?

Z.Panakowski "uzbrojenie Wozów bojowych" str 251

[ Dodano: 2009-09-11, 17:53 ]
tak na marginesie autor tej książki jest pracownikiem naukowym WITU i zajmuje się min projektowaniem amunicji ,również jest autorem wielu publikacji

Odpowiedz do tematu