Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: amunicji przed wybuchem zabezpieczenia

Zabezpieczenia przed wybuchem amunicji
Autor Wiadomość
Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2008-04-04, 20:42   Zabezpieczenia przed wybuchem amunicji
   Oddział: Wojska Lądowe

No właśnie, kwestia niezmiernie ważna dla czołgistów, zabezpieczenie i składowanie amunicji, są różne metody, od opancerzonych pojemników, pojemników ze ściankami wypełnionymi cieczą gaśniczą lub magazynami amunicyjnymi oddzielonymi od załogi pancernymi grodziami i wyposażonymi w słabe ogniwa które w razie wybuchu odpadają i w ten sposób powstałe otwory odprowadzają energię wybuchu na zewnątrz ratując pojazd (czasami, zależy czy pojazd nie zajmie się ogniem przez np. spadające lub skapujące płonące elementy osprzętu składowanego na wieży do komory silnika przez otwory wentylacyjne, filtry itp.) i załogę.

Kilka przykładów składowania amunicji w kadłubie czy to na stojakach, w automacie ładującym typu karuzela (wozy Rosyjskie) lub w opancerzonych pojemnikach i skutki wybuchów:

Challenger 2:

http://www.rtr.org.uk/alb...s15%20(web).jpg

http://img395.imageshack....raq20032vm2.jpg

T-72 (różne podtypy):

http://www.globalsecurity...oint/fig103.jpg

http://www.geocities.com/...ies/negin14.jpg

http://cseserv.engr.scu.e...es/image059.jpg

http://www.mindfully.org/...cs9may05p34.jpg

http://www.starwars.hu/pi...destroyed_t.jpg

T-54/55 lub jakaś Chińska podróbka ukazująca skutki trzymania amunicji na wewnętrznych nie osłoniętych stojakach:

http://www.psywarrior.com/ds2.jpg

A teraz przykład zabezpieczeń z oddzielonym magazynem i słabymi ogniwami czołgów rodziny M1 Abrams:

http://pl.youtube.com/watch?v=O6A7fKcotyM

Tutaj to generalnie testy opancerzenia ale również zaprezentowano sposób działania zabezpieczeń magazynu amunicyjnego.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

widiowy7 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2010-03-01, 20:33   

Nie chce mi się tworzyć oddzielnego tematu. Do tego tyczącego się różnych etapów rozwoju broni pancernej.
Zadaję więc stosowne pytanie.
Co to oznacza "zniszczony czołg?"
Na jakim etapie, nic nie daje się wyremontować?

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-03-02, 13:26   

Jeżeli wóz jest całkowicie wypalony i rozhartowany pancerz uniemożliwia naprawę, wymiana tych rozhartowanych elementów to praktycznie budowa nowego wozu.

Lub gdy remont jest nieopłacalny, taki wóz jest wtedy skreślany ze stanu i złomowany.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

widiowy7 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2010-03-04, 19:18   

Co to znaczy rozhartowany? Paliwo się zapaliło, wnętrze się wypaliło, tzn silnik i przedział załogowy.
Ale co do pancerza. Czy na pewno pancerze czołgów były hartowane?
Dla mnie, całkowite zniszczeni czołgu, to tylko wewnętrzna eksplozja amunicji.
Ale oczywiście to moje pryatne przemyślenie do dyskusji :)

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-03-04, 19:27   

Hmmm, dobre spostrzeżenie czy pancerz jest hartowany, tak czy owak mądrzejsi ode mnie używali tego słowa a chodzi mniej więcej o uszkodzenia strukturalne, osłabienie płyt pancerza itp. Gdy to nastąpi, remont jest nieopłacalny.

Natomiast wypalenie wnętrza wcale nie oznacza że wóz nadaje się już tylko na szrot.

W ogóle poruszyłeś ciężki temat, bowiem na dobrą sprawę ciężko ocenić na oko jaki wóz jest bezpowrotnie zniszczony czy też nadaje się do remontu.

sawik 
Szeregowy

Wysłany: 2010-03-05, 20:04   

myślę że wygięcie płyt pancerza dyskwalifikuję pojazd z naprawy -- ale słyszałem że dziury już się da naprawić

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2010-03-05, 23:36   

Witam

widiowy7 napisał/a:
Ale co do pancerza. Czy na pewno pancerze czołgów były hartowane?

Zależy jakie elementy opancerzenia, w jakich czołgach, w jakim okresie historycznym itd. Nie zdziwiłbym się, gdyby we współczesnych czołgach jedną z warstw pancerza wielowarstwowego była właśnie stalowa płyta zahartowana do dużej twardości.

Damian napisał/a:
Hmmm, dobre spostrzeżenie czy pancerz jest hartowany, tak czy owak mądrzejsi ode mnie używali tego słowa a chodzi mniej więcej o uszkodzenia strukturalne, osłabienie płyt pancerza itp. Gdy to nastąpi, remont jest nieopłacalny.

Tutaj właśnie chodzić może o przemiany zachodzą w strukturze danej płyty stylowej pod wpływem wysokiej temperatury pożaru.

Pozdrawiam

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-03-06, 12:37   

Z tego co udało mi się wygrzebać i pisałem to nie raz, część M1 porażonych szczególnie dużymi fugasami wymagała budowy np. nowego kadłuba.

Z tego co wiem zamówienie dla Egiptu według umowy wymagało budowy wież i kadłubów w USA, zapewne TACOM podłączył się pod tą produkcję i w ramach niej produkowano i chyba jeszcze produkuje się na małą skalę nowe wieże (w ramach remontów czyli zastąpienia wież zbyt zniszczonych by je remontować oraz modernizacji gdyż w wypadku dwóch najstarszych typów, wież nie da się modernizować, inna konstrukcja) oraz produkuje się nowe kadłuby w ramach programu remontów tak by zastąpić kadłuby ze zbyt dużymi uszkodzeniami strukturalnymi. I tak też ciężko ocenić ile M1 utracono bezpowrotnie w Iraku, ale można założyć że tylko te całkowicie spalone, tak też straty bezpowrotne mogą być dużo, dużo mniejsze niż początkowo zakładano.

Nie wiem jak w tej kwestii stoją Brytyjczycy, w ich wypadku przynajmniej dwa FV4034 poszły na szrot, tzn. co do jednego jestem w 100% pewny, co do drugiego nie wiem, być może go wyremontowali ale uszkodzenie wymagałoby odcięcia całego dna kadłuba i wstawienie nowego.

Cytat:
Nie zdziwiłbym się, gdyby we współczesnych czołgach jedną z warstw pancerza wielowarstwowego była właśnie stalowa płyta zahartowana do dużej twardości.

Ano, bodajże któraś z płyt jest płytą o dużej twardości, ale która nie wiem niestety.

Odpowiedz do tematu