Wysłany: 2008-11-30, 20:06 Lista artykułów Oddział: Wojska Lądowe
Poniżej znajduje się lista prac, czyli to co powinniśmy napisać. Patrząc na tę listę można dostać zawału od ilości propozycji, ale pamiętajcie, że są to tylko pomysły.
Przede wszystkim musimy w pierwszej kolejności zająć się artykułami o uzbrojeniu Wojska Polskiego. To jest nasz priorytet. Następnie powinniśmy systematycznie pisać artykuły w danych tematach.
Wiem, że każdy ma swoje obowiązki, ale liczę, że weźmiecie się za listę i zaczniecie ją pomniejszać poprzez pisanie tych artykułów. Ja pozwoliłem sobie wybrać kilka prac do napisania. Liczę, że każdy z Was wybierze jakieś prace i je napisze. Ostatnio spadła znacząco liczba pisanych artykułów. Musimy się poprawić. Więc weźcie się do roboty. W razie pytań piszcie śmiało - jak nie wiecie co wybrać to piszcie i ja ustalę co macie napisać, tak abyście nie dostali czegoś sprzecznego z zainteresowaniami - bo komuś kto interesuje się lotnictwem nie dam artykułu o czołgach...
I Wojna Światowa
- Opisy bitew i starć IWŚ
- Przyczyny, skutki I wojny światowej oraz Traktat Wersalski.
II Wojna Światowa
- Przyczyny i wydarzenia poprzedzające II wojnę światową.
- Skutki IIWŚ
- Operacja „Barbarossa”
- Bitwa o Anglię 1940. - Lukasz91
- Polacy na frontach II wojny światowej.
- Operacja Market Garden
- Działania na froncie wschodnim w latach od 1941 roku do 1945 roku.
Zimna Wojna
- Świat po II wojnie światowej.
- Powstanie NATO, innych organizacji w Europie zachodniej oraz stworzenie UW.
- Wojna Koreańska
- Działania zbrojne w Wietnamie
- Wojny izraelsko – arabskie.
- Przyczyny i skutku rozpadu ZSRR i rozwiązania UW.
Współczesność
- Operacje w Afganistanie i Iraku - 2001 rok i 2003.
- Ataki i skutki 11 września 2001 - Weteran Wojsko polskie - KTO Rosomak (dopracować) - Windmaker
- PZA Loara
- TS-11 Iskra i PZL I-22 Iryda
- PZL W3W - wszystkie wersje o opis ogólny
- AMZ Dzik
- Samobieżna haubica 2S1 Goździk
- Samochód terenowy Honker - Sewek
Czołgi, pojazdy bojowe i artyleria
- Radzieckie MBT - od T-64 - Damian
- T-54/T-55 - Windmaker - PT-76 - Windmaker
- T-34 - jak najlepszy opis z zaznaczeniem mitów itd. Zależy mi na tym, aby napisała to osoba, która czytała Michulca i wie sporo o tym czołgu
- Alianckie podstawowe czołgi II wojny światowej
- Niemieckie podstawowe czołgi II wojny światowej
- Sowieckie podstawowe czołgi II wojny światowej
- współczesne MBT - Damian
- BMP-1/2/3 - z naciskiem na Polskie BMP-1 i wersje Puma
- M2 Bredley - Damian
- System przeciwlotniczy i przeciwrakietowy „Patriot” (wszystkie wersje + sprawa polska)
- czołg M60 + jego odmiany i modernizacje + wersje Izraelskie - Damian
Lotnictwo Wojskowe - Mig-29 - z naciskiem na wersje używane w Polsce - Pablo
- Mig-15/17/19//23 - albo pojedynczo, albo zbiorczo wersje 15, 17 i 19 + opis ich użycia w Polsce
- Mig-21 - Pablo
- F-16 - z naciskiem na Polskie maszyny
- Współczesne helikoptery szturmowe
- Najważniejsze samoloty DWŚ - Weteran
- Współczesne maszyny bojowe - myśliwce, samoloty szturmowe i wszelkie inne do wyboru każdy typ samolotu
Marynarka Wojenna
- współczesne konwencjonalne okręty podwodne
- ogólne opisy wszelkich jednostek morskich
- OP typu Kilo z naciskiem na polski ORP Orzeł
- ogólnie wszystkie typy i okręty jakie komu kol wiek przyjdą do głowy
Broń palna
- M16/M4 i cała rodzina tych karabinków
- Rodzina karabinków AK.
- WIST.
- Karabinki szturmowe i pistolety maszynowe, pistolety i inne rodzaje broni ręcznej na świecie - ogólne opisy do wyboru każdy typ broni.
Taktyka i strategia
- Opis sposobu prowadzenie wojny według doktryny „Blitzkrieg”.
- Opis taktyki „Młocarni” i „Ślimaczej Ofensywy”
- Doktryna ruchomych „kotłów”
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2008-11-30, 21:51
Oddział: Oddziały Specjalne
Witam!
Mogę zająć się ostatnimi dwoma tematami oraz śmigłowcami szturmowymi. Lecz dopiero po 18 Grudnia.
Jeśli jednak ktoś chce te artykuły to niech bierze . Ja mam trochę opóźnienie z uwagi na to co obecnie robię .
pozdrawiam
Zresztą Damian tak btw. to prosiłbym, abyś w pierwszej kolejności zajął się naszym Twardym - abyś ten artykuł dopracował co jest i znacząco go rozbudował. Jakieś fajne fotki itp. Dużo informacji z różnych źródeł itp.
W sumie to mógłbym zacząć od linii T-64/80 a potem T-72/90, ale tak jak mówiłem w święta wtedy dopiero będę mógł zarwać nocki.
Cytat:
A M60 to wiesz łącznie z modernizacjami Izraelskimi
No problemo, swego czasu byłem bardzo mocno zafascynowany Magachami i Sabrami.
Cytat:
Zresztą Damian tak btw. to prosiłbym, abyś w pierwszej kolejności zajął się naszym Twardym - abyś ten artykuł dopracował co jest i znacząco go rozbudował. Jakieś fajne fotki itp. Dużo informacji z różnych źródeł itp.
Ok zajmę się tym, zresztą pewnie i tak podczas tych zarwanych świątecznych nocek skończy się na pisaniu kilku art. na raz.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Damian, z tym Bradleyem to mogę Ci pomóc trochę, ale tak nieznacznie tylko.
Oskar, mam co prawda film, ale jest dość dobry o Helikopterze Apache. Mam też trochę numerów Encyklopedii lotnictwa i opis Cobry 1, Sokoła oraz Mi – 24(wczesne wersje)
Wysłany: 2008-11-30, 22:52
Weteran napisał/a:
Oskar, mam co prawda film, ale jest dość dobry o Helikopterze Apache. Mam też trochę numerów Encyklopedii lotnictwa i opis Cobry 1, Sokoła oraz Mi – 24(wczesne wersje)
Na pewno się przyda . W domu mam też trochę o Ka-50, Mi-28, Mi-24, ET, AW-129.
Weteran ok dzięki, jak coś wyślij mi na PW twoje dane o M2xx.
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Zmiana planów. Artykuł „Afryka 1940 - 1942" zostania dodany w późniejszym czasie (w tym roku jeszcze). Natomiast Wojna w Zatoce Perskiej 1991 zostanie dodany gdzieś miedzy 21-26 grudnia. „Wojna w Gruzji 2008” 5 dni później, a potem Afrykę zacznę od nowa pisać. W tym roku na 100% nie umieszczę artów pt. "Operacja Market Garden" i "Najważniejsze samoloty DWŚ".
Wysłany: 2009-01-17, 13:51
Witam!
W dniu wczorajszym złożyłem swoją rezygnację z zajmowanego prze zemnie stanowiska tj. redaktora. Niestety rezygnacja nie została przyjęta przez Administrację.
Jak nie trudno zauważyć, nie wywiązuję się należycie z obowiązków tj. napisania artykułów. Jednocześnie przepraszam i rezygnuję z napisania artykułów - tak ja kazał mi Weteran.
Szanowną Administrację proszę o odebrania mi stanowiska - nie jestem w stanie z powodów różniej natury należycie wypełniać swoich obowiązków.